Кънев: Прокуратурата да се самосезира срещу Пеевски

Ивайло Анев 30 март 2015 в 15:34 1988 6

Снимка БГНЕС/Красимир Делчев

Пресконференция на съпредседателите на РБ - Радан Кънев и Найден Зеленогорски във Варна

Прокуратурата да се самосезира и да провери дейността на Делян Пеевски срещу КТБ. За това призова лидерът на ДСБ и съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев, коментирайки интервюто на Цветан Василев пред Явор Дачков.

В интервюто Василев обяви, че Пеевски е поискал безвъзмездно активи на банката, а след отказа на банкера е предизвикал кризата в КТБ.

На пресконференция във Варна Кънев посочи, че интервюто съдържа подробни признания, че КТБ не е била банка, а много добре работещ инвестиционен фонд.

Според лидера на ДСБ банкерът споделя достатъчно информация, за да може прокуратурата да се заинтересува живо от ролята на Пеевски през последните седмици на фалита на КТБ.

"Прокуратурата да се самосезира, за да провери дали Пеевски и други лица около него са извършили престъпление срещу финансовата дейност на тази банка", призова Кънев.

Той заяви още, че скандалът за продажбата на ключови активи на банкера е разкрил поредица от интересни факти:

"Твърдението, че всички предприятия са концентрирани в едни ръце, което беше дълго време отхвърляно от българските институции, се оказа официално вярно. Това от своя страна води до много сериозни подозрения за умишлено бездействие на тези институции в миналото", отбеляза още Кънев.

Той беше категоричен, че ДАНС и впоследствие НАП са реагирали адекватно, като приходната агенция се е вслушала доста бързо в призива на парламентарната група на Реформаторския блок за налагането на запор на акциите и дяловете на компаниите, продадени от Цветан Василев.

Според Кънев по този начин към момента са били защитени интересите на кредиторите и националната сигурност.

"Подобна концентрация на собственост на „чувствителни предприятия" в едни ръце, и то изключително неидентифицирани, безспорно представлява заплаха и за финансовата сигурност на страната", смята депутатът.

"Заради отказа на БНБ и прокуратурата да предоставят на парламентарната комисия, разследваща дейността на държавните органи във връзка с източването на КТБ, каквито и да било материали, извън публично известните, комисията няма възможност да работи и от нея не може да се очаква никакъв допълнителен анализ и полезни законодателни предложения", разкритикува още Кънев.

По думите му до момента депутатите не са получили нищо повече от това, което БНБ благоволи още преди месеци да предостави на медиите.

"Не е допустимо под претекст за следствена и особено за търговска тайна народните представители да бъдат ограничавани от достъп до тази информация. Затова има закрити заседания на комисии и други възможности", отбеляза още Радан Кънев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови