Кънчев: Ромите се возят гратис, защото им го обещават преди избори

OFFNews 20 януари 2015 в 09:12 3536 13

Ромите се возят безплатно в градския транспорт, защото така им е било обещано преди изборите. Това заяви лидерът на Евророма Цветелин Кънчев в "Здравей, България" по повод на дискусията около липсата на проверки в автобусите, пътуващи в ромски махали.

„Гратисчии има навсякъде. Гратисчиите нямат етнически облик. Имате ли представа коя партия спечели в ромските махали на последните избори? Това е ГЕРБ. Тази партия е обещала много неща, включително и безплатно возене в градския транспорт. Във всички общини, в които партия ГЕРБ има кметове, тя печели в циганските махали. Умишлено няма контрол в ромските махали- виждате ли колко сме добри и колко сме толерантни", подчерта Кънчев.

Лидерът на Евророма изтъкна, че най-ефикасен контрол в автобусите в ромските махали може да се осъществи, ако шофьорът или контрольорът са роми, защото те могат по-добре да обяснят на пътниците защо трябва да си платят.

Депутатът от Реформаторския блок Вили Лилков пък смята, че пътуването гратис в градския транспорт не е от немотия.

"Не само ромите пътуват с градския транспорт. Оказва се, че и хора с доста добри доходи също го правят. Просто системата го допуска. Събираемостта на наложените глоби след съставянето на акт е много ниска. Контролът трябва да се осъществява по съвсем различен начин. Трябва да се прави контрол на входа, при влизането в автобуса", изтъкна Лилков.

Блогърът Иво Мирчев предложи всеки контрольор да бъде придружаван от полиция или пък да разполага с паник-бутон. Той и Лилков се обединиха около тезата, че едно от възможните решения е контролът да се осъществява на вратата на превозното средство, като пътниците се качват само от предната врата, за да бъде спрян достъпът за гратисчиите.

Гостите в студиото направиха груба сметка, според която ако във всеки автобус целодневно има контрольор, това ще коства на държавата 720 хиляди лева месечно и 9 милиона лева годишно, което е в пъти по-малко от загубите от гратисчиите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews