Кънчев: Ромите се возят гратис, защото им го обещават преди избори

OFFNews Последна промяна на 20 януари 2015 в 09:12 2935 13

Ромите се возят безплатно в градския транспорт, защото така им е било обещано преди изборите. Това заяви лидерът на Евророма Цветелин Кънчев в "Здравей, България" по повод на дискусията около липсата на проверки в автобусите, пътуващи в ромски махали.

„Гратисчии има навсякъде. Гратисчиите нямат етнически облик. Имате ли представа коя партия спечели в ромските махали на последните избори? Това е ГЕРБ. Тази партия е обещала много неща, включително и безплатно возене в градския транспорт. Във всички общини, в които партия ГЕРБ има кметове, тя печели в циганските махали. Умишлено няма контрол в ромските махали- виждате ли колко сме добри и колко сме толерантни", подчерта Кънчев.

Лидерът на Евророма изтъкна, че най-ефикасен контрол в автобусите в ромските махали може да се осъществи, ако шофьорът или контрольорът са роми, защото те могат по-добре да обяснят на пътниците защо трябва да си платят.

Депутатът от Реформаторския блок Вили Лилков пък смята, че пътуването гратис в градския транспорт не е от немотия.

"Не само ромите пътуват с градския транспорт. Оказва се, че и хора с доста добри доходи също го правят. Просто системата го допуска. Събираемостта на наложените глоби след съставянето на акт е много ниска. Контролът трябва да се осъществява по съвсем различен начин. Трябва да се прави контрол на входа, при влизането в автобуса", изтъкна Лилков.

Блогърът Иво Мирчев предложи всеки контрольор да бъде придружаван от полиция или пък да разполага с паник-бутон. Той и Лилков се обединиха около тезата, че едно от възможните решения е контролът да се осъществява на вратата на превозното средство, като пътниците се качват само от предната врата, за да бъде спрян достъпът за гратисчиите.

Гостите в студиото направиха груба сметка, според която ако във всеки автобус целодневно има контрольор, това ще коства на държавата 720 хиляди лева месечно и 9 милиона лева годишно, което е в пъти по-малко от загубите от гратисчиите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.01 2015 в 16:15

Zoro...в Германия се качваш от където си искаш. Водачът на автобуса не му дреме имаш ли билет. За тази работа си има хора. Като те хванат без билет, 40 беше, май 60 евро са направили глобата. Един път, като те хванат, ще се замислиш за втори път гратис да пътуваш:)))) А проверки постоянно се правят.

20.01 2015 в 12:48

Ако мангала не се съобразява с порядките в обществото, и обществото не може да го застави да се съобразява, как ще спрете мангала да се качи през задната врата? С глоба? С полиция? Със сила? Че защо и сега не се използват тези методи? Или има и някакви други методи, за които не знаем.

20.01 2015 в 12:23

Има как и се прави отдавна и на много места:

Във Варна (от 20години) и в Бургас (от 5) във всеки автобус си има постоянен контрольор - съответно гратисчии няма.
А в Германия всички се качват от вратата на шофьора който продава/проверява билети и карти.

20.01 2015 в 12:11

Ааа, да ги нямаме тия. На всички ни обещаха много неща. Освен да почнем да си ги взимаме...

20.01 2015 в 12:00

Много е просто решението .... В Англия този проблем е решен много лесно, там влизаш само от пред пред шофиьора, маркираш си карата показваш билета или си купиваш от него билет. Ако нямаш тои просто нете качва ако неси купиш от него. Има камери и всичко се снима 100% сабираемост. Не е толкова сложно ....

20.01 2015 в 11:48

Не разбрах, къде са хората от кметската администрация и въобще, представители на Общината. Какво ми правят свободен разговор с мангала Кънчев и с някакъв жмульо от РБ? Те ли ще налагат липсващия контрол? Нали Фандъчката е принципал на Градския транспорт, а загубите се трупат на гърба на софиянци?!

20.01 2015 в 11:47

Нулева толерантност , тези са изверги! Законът е еднакъв за всички , без религия , етност и сексуалност! В България всеки гражданин е свободен и има права и ЗАДЪЛЖЕНИЯ. На който не му харесва и се оправдава с това , че няма работа да се хваща в ръце и да си намери, а като не си намери, да учи , да се квалифицира и т.н. Не е виновна държавата , че циганите са расисти, не българите, а циганите са расисти. Живеят в гета, като недопускат различните там. 100% в гетата са цигани. Това е висша форма на расизъм. Така, че сами са си виновни. НУЛЕВА ТОЛЕРАНТНОСТ ! ! !

20.01 2015 в 11:45

И без това има безработица, това е смислено - да има кондуктор в автобуса - по-добре държавата да харчи пари за заетост, отколкото за социални помощи. И с циганите не е толкова неразумно - много от тях ще добият самочувствие, че са част от обществото, веднъж само да бъдат вкарани в релси. Като им говоря на чистачките из квартала или на тия с каруците като на хора, започват да се държат съвсем прилично. В крайна сметка те са бъдещето на тая държава, така че да си го направи малко по-приемливо.

20.01 2015 в 11:06

И в Бургас има контрольор във всеки автобус. Преди години я бяха заклеймили тази практика като назадничава и старомодна, но после видяха, че оправия няма и я въведоха. Сега мисля, че Бургасбус не се оплакват от гратисчии. Но пък в циганската махала им чупят стъклата на автобусите и тролейбусите. Където има мангали е така, няма пълно щастие :)

20.01 2015 в 10:37

Омерзен съм!!!