Калоян Паргов: Всеки 4 януари напомня на София, че свободата има много висока цена

OFFNews 04 януари 2018 в 17:11 6354 0

Четвърти януари е историческа дата от календара, която всяка година напомня на София и на нас, софиянци, че свободата е най-висшата ценност. Това каза лидерът на БСП - София Калоян Паргов, който присъства на заупокойната молитва за загиналите в Руско-турската освободителна война, отслужена пред паметника на Българския опълченец. С нея приключи литийното шествие по повод 140 години от Освобождението на София.

Отбелязването на годишнината е знак за родова памет и признателност към българските опълченци и руските воини за техния подвиг. Четвърти януари е дата, на която всяка година трябва да си спомняме заветите на прадедите ни - да пазим България, да отстояваме свободата и независимостта й. Свободата не означава разделение на обществото и омраза, тя не е предателство към родовата памет и към историята. Трябва да помним, че свободата има висока цена, тя е резултат от саможертвата на героите. Днес ние имаме дълг пред паметта и пролятата кръв на всички онези български опълченци и руски воини и трябва да бъдем благодарни за достойния живот на свободни и независими българи днес, каза Калоян Паргов.

Лидерът на столичните социалисти е категоричен, че за България 2018-а не е година само на европредседателството ни.

През 2018 отбелязваме 140 години от края на Руско-турската война и Освобождението на България. Победата през 1878-а поставя началото на новия път на държавата ни. Затова сме тук днес заедно с извънредния и пълномощен посланик на Руската федерация в България н.пр. Анатолий Макаров - да засвидетелстваме нашата признателност и благодарност. Още през миналата година беше сформиран Инициативен комитет, начело с президента, в който участвам и аз, и от името на който изпратихме официална покана до президента на Русия Владимир Путин да присъства на тържествата за 3-и март по повод 140 години от Освобождението на България. Разбираме, че програмата му е много натоварена, но присъствието му зависи и от българското правителство. Ако, разбира се, то не е прекалено заето с европредседателството, заяви лидерът на БСП - София.

Според Калоян Паргов, кръглата годишнина от Освобождението на България, която съвпада с българското председателство на ЕС, е подходящ момент за посещение на руския президент:

"Поводът е тържествен и много хубав. Така ще може да затвърдим добрите си отношения с братския руски народ и с Русия като глобален геополитически фактор. Но всичко зависи и от българското правителство".

Лидерът на БСП - София се надява България да успее да даде своя реален принос, както в икономически, така и в геополитически план за развитието на Европа по време на председателството:

"Много е важно как ние ще успеем да използваме шансовете си. Имаме възможност сега да поставим здрави основи за бъдещ просперитет на България. Имам предвид сектори като селското стопанство, транспорта... Може да се справим с миграционните проблеми, пред които нашата страна е изправена, предвид факта, че е външна граница на Европа. Имаме шанс да бъдем в основата на мира на Балканите. Защото Балканите имат обща европейска перспектива. А началото може да го поставим в рамките на нашето европредседателство. Това са все възможности, от които трябва да се възползваме през тези 6 месеца".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови