Какво правителство ни чака през погледа на социолози

OFFNews 12 юли 2021 в 10:57 2485 1

Парламентарните избори показаха, че двете партии на статуквото - ГЕРБ и БСП, губят сумарно 20 мандата. Две партии печелят мандати - "Има такъв народ" и "Демократична България". Това са и партиите, които в абсолютен брой увеличават своята тежест. И две партии остават практически на същите си позиции - "Изправи се! Мутри вън" и ДПС. 

Тава коментира социологът от "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова пред БНТ. 

Трите партии на протеста обаче нямат мнозинство в парламента.

"Т.е. отново сме в ситуация, когато ще се търси подкрепа от старите партии. Ние сме в същата ситуация. Промяна - увеличена тежест, и липса на промяна", допълни Димитрова.

Социологът от "Галъп интернешънъл" Андрей Райчев допълни, че ГЕРБ е загубила психологическото си предимство, но все пак не отстъпва далеч от позициите си.

"Сега ГЕРБ не загуби, дори да завърши с някакъв фотофиниш - с едни гърди напред за "Има такъв народ", това не е разлика. Аз не се съмнявам, че "Има такъв народ" ще изберат правителство, че ще изберат министър-председател и няма да попадне веднага в рулетката на кризата. Трябва да изчакаме 11 ч. и г-н Трифонов да каже намеренията си, но най-вероятно ще стане това - той ще предложи нещо, явно не преговаря даже със своите съюзници", каза Райчев.

Това според него изключва диалог с другите партии. В опита си да избегне обявяването на нови избори ще бъде прогласувано ново правителство. Кабинет ще има, но парламентарно мнозинство - не. 

"Това, че си направил правителство, още нищо не си решил, защото функционирането на правителството е много свързано в парламентарното мнозинство, което да е зад гърба ти при приемането на законите", коментира Райчев.

Боряна Димитрова също смята, че ще има правителство, но едва ли ще е дълготрайно - вероятно за 7-8 месеца, вероятно ще се завърти рулетката отново.

Според социологът от "Алфа Рисърч" ДБ и ИМВ са в капан, ако Слави Трифонов не води диалог с тях, а тръгне към самостоятелно правителство. Ако подкрепят предварително зададена рамка, без да е търсено тяхното мнение, това е подписване на празен чек и ги поставя в доста унизителна позиция. Ако откажат да го подкрепят, ще дойде обвинението за сътрудничество с партиите на статуквото. Според нея това е изключително рискова политическа ситуация. Но трети избори ще доведат до още по-голяма делегитимация на вота и подкрепата, с която се избират политическите партии.   

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!