Quantcast

Какво казва новият доклад на ЕК за България (обновена)

Мая Младенова Последна промяна на 22 януари 2014 в 11:11 7112 6

Марк Грей, говорител на ЕК
Марк Грей, говорител на ЕК

Критики към много слабия напредък за сметка на негативни практики в борбата с корупцията и съдебната система отправи Европейската комисия в актуалния си доклад за България. Той бе официално представен днес в Брюксел от говорителя на ЕК Марк Грей и обхваща периода от последните 18 месеца.

В 13-ия поред доклад от механизма за сътрудничество и проверка по темите съдебна реформа, борба срещу корупцията и срещу организираната престъпност преобладават негативните констатации. Изводът е, че "общият напредък все още не е достатъчен и остава несигурен". Отправят се критики за слабости в съдебната система, за липсата на големи дела и присъди за корупция и срещу организираната престъпност, за скандалните политически назначения (вкл. на Пеевски), за политическото влияние над Темида. Отбелязва се, че тези слабости са се отразили и на общественото доверие, но и че "в обществото съществуват широки нагласи за реформа".

В десетте страници са посочени и няколко положителни момента: подобрения на процедурите за назначаване, главният прокурор предприе някои полезни управленски мерки и Висшият съдебен съвет постигна известен напредък по въпроса за натовареността.

В доклада са отправени и няколко конкретни препоръки:

- да се реализира планът за действие за прокуратурата в зададените срокове;

- особено внимание се обръща на ефективното прилагане на съдебните решения;

- да се преодолее избягването на излежаването на наказанията;

- една институция да работи за борбата с корупцията; 

- да се подобри работата по вземане на решения за борбата на конфликта на интереси; и др.

Следващият мониторингов доклад ЕК ще изготви след около година, посочи Марк Грей.

Това не е доклад за работата на настоящото или предходното правителство. Убедени сме, че сегашното правителство ще приеме сериозно този доклад и ще работим с тях за постигане на напредък, каза още той.

Не желаем да се прави пряка връзка между днешния доклад и присъединяването на България към Шенгенското пространство, коментира говорителят в отговор на журналистически въпрос.

Днес бе представен и докладът за Румъния, в който положителните констатации преобладават. И там обаче ЕК изразява тревога за независимостта на съдебната система.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

(част от констатациите в доклада):

- "Общественото доверие в българската съдебна система не е високо."

- "От юли 2012 г. са предприети някои значими стъпки. Процедурите за номиниране на висши магистрати са станали по-прозрачни за публиката и са налице по-постоянни усилия за справяне с някои от управленските проблеми в съдебната власт, като например корекция на дисбаланса с натовареността. Някои сериозни проблеми изискват действия - като например необходимостта да се запази от манипулации системата за разпределение на делата. През втората половина на 2013 г. не е имали директни атаки от изпълнителната власт към съдебната."

 - "Остават опасенията за зависимостта на правораздаването в България."

- "Реформите от 2012 г. въведоха повече процедури за публичен избор във Висшия съдебен съвет. Но провеждането на този избор през есента на 2012 г. не демонстрира убедително открит конкурс, в който на преден план да са професионалните качества и почтеността."

- "Като цяло ВСС трябва да предприеме още стъпки в посока на прозрачността."

- "Днес ВСС не се възприема от широката общественост като автономен и независим орган, който е в състояние да отстоява ефективно независимостта на съдебната власт от изпълнителната и законодателната. Отговорността за защитата на независимостта на съдебната власт и следенето на обективното разглеждане на политически чувствителни случаи често пада върху гражданското общество. ВСС трябва да приеме това за основен приоритет и да въведе прозрачни процедури за последователно разглеждане на проблемите, когато те възникнат. Това също подсказва необходимостта от по-последователна политика по отношение на медиите.

- "Една от основните области, които влияят на общественото мнение в областта на правоприлагането и правосъдието, са назначенията, превърнали се във фокус на политиката и медиите. Загрижеността, че важни обществени назначения се вземат непрозрачно и в интерес на силни икономически и политически групи, се подсилва от няколко нашумели назначения преза изминалата година. Конкретни примери са неуспешните назначения в Конституционния съд и Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС). И в двата случая кандидатите в крайна сметка се оттеглиха, но в наследство останаха опасенията за начина, по който работи системата. Това са само най-емблематичните случаи. Други резултатите срещнаха по-малка съпротива, но процесът показа, че непрозрачното вземане на решенията надделява над формалните процедури въпреки предприетите стъпки в тази посока."

- "Важен тест ще бъде предстоящото номиниране и избор на главния съдебен инспектор на към Инспектората на ВСС. (...) Изборът на председател на Върховния касационен съд ще бъде друго важно назначение през 2014 година."

 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.01 2014 в 17:35

Хехехе, каква фотка с отрязана горна част на главата са пуснали OFFNews, явно Йончев много ги е разпуснал...

22.01 2014 в 15:36

Любица Кулезич бе дискредитирана в новия брой на в. Галерия, в който лъсват СМС-и между нея Бойко Борисов, Цветан Цветанов и прокурор Светлозар Костов. В Галерия вади на показ, че Любица Кулезич получавала секретна информация за планирани действия на прокуратурата, за смени по високите етажи в МВР, преди те да са се състояли. Изданието твърди, че разполага с доказателства, включително и аудиозаписи, за недопустима връзка на журналистката с хора от службите, висши магистрати и политици от партията на Бойко Борисов.

Кулезич получавала секретна информация за планирани действия на прокуратурата, за смени по високите етажи в МВР, преди те да са се състояли.

Според източници на Галерия водещата е уведомявана за свидетелски показания по знакови дела и най-вече по скандалния процес „Килърите“,

където подсъдим е Пешо Сумиста, а делото е под прекия контрол на един от близките приятели на Цветанов – Валентин Цоновски, упрекван, че е направил серия от груби грешки, довели до убийството на заподозрян за отвличането на Мирослава Николова от Перник.

Комуникацията се случва по необичаен начин – минава през интернет, за да се попречи на проследяването. Използваният номер е на чуждестранен оператор.

Така информацията стига до чужда държава, където може да бъде използвана по всякакъв начин, пише вестникът.

Сигнал за нечувания сигнал е бил подаден вече от легия „Антимафия“.

Според Галерия Люба Кулезич играела ролята на пощенска кутия, чрез която бившите управници са се разправяли с политически опоненти и опозиционни журналисти.

Освен това Кулезич общувала постоянно с шефа на Спецпрокуратурата Светлозар Костов, с когото са обсъждали различни политически интриги, както и париране на проверката срещу него от Етичната комисия на ВСС.

Двамата обсъждали не само гостите на предаването, но дори любимата на Кулезич тема за екстрасенсите, както и евентуалните връзки на висши прокурори с фолк певици.

Скандалното поведение на журналистката е част от задкулисието, което лъсва напоследък с разкриването на срещи и договорки на политици в България. Кулезич директно получава указания от политически лидери кого да кани в предаването си и кога. Подобна зависимост не е имало и по времето на Тодор Живков, пише още в. Галерия.

„Галерия” публикува SMS-и на Кулезич до Борисов, Цветанов и на високопоставения полицейски шеф.

Ето някои от SMS кореспонденцията на Кулчезич:

Кулезич към Борисов

27 февруари 2013 г.

Бойко, шапка ти (ви) свалям за края на АЕЦ “Белене”. Удържахте! Дано да си добре. Знаеш ли как се ядосах вчера, че съм те тревожила, а ти си бил вече в болница…много ми се иска да успееш, но да си здрав.

20 февруари 2013 г.

Интересно ми е , скъпи Бойко, дали забелязваш как твои довереници – твоите предпочитани довереници – от вида “Ники Бареков” или “Мадам В.” преобръщат палачинката на скорост?Гледката не е ли уникална и незабравима? Знаеш ли защо те подкрепям аз, която те прие трудно? Уверявам те, не за келепир. А защото всичко и всеки друг в момента е гибел и катастрофа. Но ти разви ли инстинкт за истински съюзници? Те не винаги ласкаят егото ти. Но в трудни моменти не са помияри. Ех, Бойко, най-опасното нещо за управника са помиярите. Ще имаш още шанс да го видиш. Но ще го разбереш ли?

Кулезич към Цветанов, 16 януари 2013 г.

Здравей!!! Помагай, моля те. Искам Флоров да дойде в предаването ми в неделя. Искам да го покажем в най-свястната му светлина и да го защитим от атаките срещу него. Ти направи страхотен рейтинг при мен.

Борисов към Кулезич, след нападението над нея

14 юни 2013 г.

Мисля те.

15 юни 2013 г.

Съжалявам. Това са първични животни. Обичам те.

22.01 2014 в 12:35

Тиквата е виновен,че назначи Пеевски за шеф на ДАНС!

Комунетата и дпс - невинни,както винаги .......

22.01 2014 в 12:24

Борисов никога не може да стане новия "Костов"защото е психопат -веднаж говори едно ,после лъже друго ,а върши трето!Той не спаси България от тежка криза ,а напротив -задълбочи я!И накрая -много е прост и се изразява като гамен/може и без "като"/.Освен това ,преди 8 години ДС го въдвори в политиката за "неформален -формален"лидер на най-фалшивата с претенция за "дясна" партия гЕрб!!!

22.01 2014 в 12:08

Бойко стана новия Костов :Д

22.01 2014 в 11:42

Виновен е Борисов. Тиквоча за подсилване на ефекта. Подкрепи ме професоре, или ти спряха дотациите, та зачезна.