Как Витоша може да бъде върната на гражданите: предложенията на Демократична България

Златина Манолова 08 октомври 2019 в 07:02 5327 7

Връзката с Витоша е блокирана. Достъпът е крайно ограничен. Програмата ни за управление на общината предвижда възстановяване на достъпа до Витоша основно чрез въжени линии. В момента повечето от лифтовете не работят по вина на собственика. Той не ги поддържа по начин, който да е достъпен за гражданите на София.

Това заяви кандидатът на "Демократична България" за кмет на София арх. Борислав Игнатов на дискусия под надслов "Ще върнем Витоша на гражданите. Знаем как."

Какво ще направим ние? Първото и основно - със законовите средства ще говорим със собственика. Главното на този разговор ще бъде, че ще му бъдат наложени санкции, ако продължава да държи в неизправен вид съоръженията. Според това дали той ще вземе мерки да станат достъпни, или ще продължи по същия начин - чрез санкции и законови средства ще вървим към придобиване на тези съоръжения обратно за общината. Това е правилният и възможен начин да се гарантира обществен достъп и тези съоръжения да функционират, подчерта Игнатов.

Трасетата и въжените линии трябва да бъдат запазени. Но ние сме против прокарването на нови просеки и допълнителна сеч в гората. Целта ни е гражданите да имаме достъп до Витоша, който да позволява спорт и туризъм през всеки сезон. А най-важни са децата: предвидили сме конкретни мерки как да бъде осигурен достъпът на ученици до планината чрез общински автобуси и инструктори, коментира кандидатът на "Демократична България" за кмет на София.

Той акцентира, че нито един независим кмет не може да гарантира изпълнението на програмата си, без да има общински съветници:

Независимият кмет няма никаква гаранция, че програмите му ще бъдат изпълнени. Без общински съветници той има "перфектното оправдание": Ние много искахме, но не стана! - обясни арх. Борислав Игнатов.

Едно от най-големите престъпления на досегашното управление на Столична община е пленяването на нашата планина. Това управление лиши вече няколко поколения деца на София от възможностите, които ние сме имали. Тази планина на всички софиянци ни е много близка, тя ни е създала култура на планинарство, отношение към природата и към спорта и е част от идентичността на софиянците, а и на всички български граждани тя принадлежи като природно богатство. И затова аз наричам с тежката дума престъпление отнемането на планината и правенето й на заложник на частни и конюнктурни интереси, заяви кандидатът за общински съветник от листата на "Демократична България" Марта Георгиева.

Няма никакъв проблем да се подобри достъпът до планината - нито правен, нито икономически, нито финансов. Редовният градски транспорт беше спрян през 2003 г. поради недостиг от 200 000 лева от хазната на общината. При тази инфлация 200 000 лева сега да са станали 300 000 лева - бюджетът на общината е милиард и половина лева! Въжените линии бяха приватизирани заради недостиг от 300 000 лева. Държавата субсидираше въжените линии, затова реши да ги приватизира. Те са приватизирани за сравнително смешна сума, отбеляза кандидатът за общински съветник от листата на "Демократична България" Тома Белев.

Според него трябва да се възстанови достъпността до Витоша и с градския транспорт, защото към момента градският транспорт не достига до всички лифтове - това е напълно възможно с решение на общинския съвет.

Първата работа на съветниците от "Демократична България" е да предложим общината да възложи изработването на подробен устройствен план, за да се ремонтират пътните отсечки, които са в лошо състояние. На второ място трябва инвестиции в алеите и в туристическата инфраструктура. Има начини как да се променят нещата, трябва само политическа воля. Това е липсващото от 2003 г. насам. Няма политическа воля жителите на София да имат достъп до среда, която им дава възможност да възстановят силите си и да запазят здравето си, заяви Тома Белев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11464

7

Sin

09.10 2019 в 18:50

Най-добре е Витоша да си остане в ръцете на бизнес-активистите на Герб и БСП/ДПС. И те поне малко да достигнат Б.Гейтс и другите, че срамота. Я вижте Гейтс какви планини има. А не Белев и разни кръвожадни зелени ( от идиота по-долу : далаверзеления екзекутор на Витоша !?!? ) да вземат да я направят достъпна за всички ! За масовия турист. Ужас ! Вижте Венеция - никакви масови туризми повече ! Че ако може всеки да си се качва когато поиска, докъде ще стигнем холан ! Витоша - на ВИтошките бизнесмени !

12435

6

Jinx

09.10 2019 в 14:28

Що ли нещо не ми се вярва да стане точно така…

12860

5

newfoundland

08.10 2019 в 22:33

На Витоша й трябват лифтове, това е сигурно, а пречките за направата на нови съоръжения са нормативни и трябва да бъде намерен вариант да се даде възможност да имаме модерни лифтове.

12392

4

мгергов

08.10 2019 в 13:23

Намирам за изключително нагло точно Тома Белев да говори за Витоша и за подобряване или спасяване на планината. Тя вече е спасена от неговото управление, а колкото до Демократична България - те са царе на гръмките думи, после ще се покрият като мишки. Не им прави чест да си правят предизборната кампания на гърба на Витоша!!!

12082

3

leomesi

08.10 2019 в 11:59

Ако ще разчитаме на Демократична България да ни върне Витоша...значи да развяваме бялото знаме и това е. На тия събиранията са една празна говорилня и нищо друго. Хванали са се за Витоша предизборно, защото знаят колко важна тема е това за хората и ще привлекат избиратели. Е, да ама не всички са толкова тъпи, че да им се вържат на глупостите. Щото този ако спечели ще извади от девет кладенеца вода, за да обяснява как го спират отвсякъде и не може да направи нищо. И тогава ще завалят оправдания.

5430

1

Stifen

08.10 2019 в 11:00

четох идеите на арх.Игнатов за Витоша и си рекох Евалла!най-после - ама после стигнах до името на Тома Белев, далаверзеления екзекутор на Витоша и си рекох Стоп! И тия са същите, докопа ли Белев отново Витоша - ще довърши и това, което е останало