Как в парламента стана скандал от нищо

Антония Чорева 12 юли 2017 в 11:33 7942 4

С нов скандал бе белязано днешното парламентарно заседание. Бурните спорове между управляващи и опозиция вече станаха запазена марка на 44-то Народно събрание, но днес никой не разбра как от нищо и никаква спогодба, която бе гласувана в дневния ред на заседанието, стана скандал, в който се стигна до изгонване на депутат, до напускане на групата на БСП и до тежки думи. 

Първата точка днес беше ратифициране на Споразумение за предоставяне на консултантски услуги между администрацията на Министерския съвет и Международната банка за възстановяване и развитие.

По време на представянето на доклада изказване направи проф. Румен Гечев от БСП: "Присъстваме на уникално събитие - правителството на България въобще не го е „еня“ за никакъв парламент и внася договор за 2,4 млн. лева и няма никой от правителството. Няма друг парламент в света, в който се внася предложение за ратификация и няма никой от правителството". Думите му бяха по повод факта, че в залата нямаше представител на Министерски съвет да обясни за какво става въпрос в това споразумение.

За да се изчака този представител, започнаха парламентарните хватки - почивка още в 10 часа, вземане на думата без да има защо, поименна проверка и т.н.

В крайна сметка в залата се появи експерт от Министерския съвет, но в това време започна гласуването на законопроекта по предложение на председателя на парламента Димитър Главчев. БСП и без друго има зъб на председателя и вече веднъж депутатите гласуваха оставката му по тяхно искане, а сегашната му постъпка ядоса проф. Гечев, който стана от мястото си и поиска думата. Това предизвика Главчев да изгони депутата, заповядвайки му да напусне залата. Гечев напусна, но с него напусна и цялата група на БСП.

Каква точно е спогодбата, не стана ясно, но скандал имаше. Той продължи после и в кулоарите.
"Бях отстранен от пленарна зала, защото настоявах да се изпълни Конституцията и закона – това няма да остане ненаказано", закани се Гечев. Не стана ясно какво има предвид и дали БСП пак ще иска оставката на Димитър Главчев.

Председателят пък отвърна: "Който ме обвинява в неспазване на правилника, бих го посъветвал първо да го научи и тогава да отправя такива обвинения".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8019

4

Чичо

12.07 2017 в 12:41

Гечев е стара, компрометирана и доказана гад.
Как има сорат да се показва, при всичко което сътвори заедно с добрия бате Жан.

10571

3

Hissarion

12.07 2017 в 12:17

Уж парламентарна, ама май бойкоцецовска република.