Как разколът в коалицията променя парламента

Йорданка Веселинова 29 юни 2022 в 08:30 2027 0

Архив

Снимка parliament.bg

Народното събрание

Тази седмица народните представители ще гласуват няколко важни решения, с които ще променят парламента. Всички те са пряк резултат от разкола в коалицията.

Промяна в състава на комисиите

На първо място, като точка четвърта от програмата за работата на НС, са две проекторешения за промяна в състава на две парламентарни комисии. Промяната се налага заради отцепилите се от ИТН депутати, които следва да бъдат заменени. Според Правилника за организацията и дейността на НС, депутатите, които напускат парламентарната си група, следва да напуснат и постовете, които са заемали в парламентарните комисии.

От ИТН предлагат Андрей Михайлов да влезе в комисията за контрол над службите за сигурност и така да замести вече независимия депутат Светлин Стоянов. За целта Михайлов следва да бъде отстранен от парламентарната антикорупционна комисия, на която вече е член. (Той членува и в правната комисия. Според ПОДНС депутатите могат да участват в до две комисии - б.а.)

В антикорупционната комисия пък членуваше друг отцепник - Георги Георгиев. Предстои ИТН да предложи други двама свои представители за тази комисия.

От комисията по бюджет и финанси пък бе освободен Кирил Симеонов. На 23 юни Любомир Каримански предложи мястото му да бъде заето от Танер Тюркоглу, но ден по-късно е оттеглил проекторешението. Това означава, че и в тази комисия ИТН има едно вакантно място. Симеонов бе председател на комисията по електронно управление, в която отново се търси кой да го замести.

Иво Атанасов също освободи две места - в комисията по икономическа политика, както и в тази по околната среда и водите. До момента ИТН не са предлагали нови кандидатури.

Деян Петков също освободи две места - в комисията за прякото участие на гражданите, както и в тази за децата, младежта и спорта.

Николай Радулов освободи места в комисията за контрол на службите, както и в комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

Избор на нов председател на НС

На следващо място, като точка 7 от програмата за седмицата, депутатите трябва да приемат процедурни правила и да изберат нов председател на Народното събрание. 

След разкола в коалицията първа жертва се оказа Никола Минчев, чиято оставка бе първата демонстрация на сила на новосформираното мнозинство. Според Правилника на НС това следва да се случи до 14 дни след освобождаването на поста - 16 юни, като до този момент функциите му изпълнява зам.-председателят от най-голямата парламентарна група - Мирослав Иванов от ПП.

През изминалите две седмици от ИТН, ГЕРБ, ДПС и Възраждане първоначално се опитаха да забързат процедурата, но след това опитаха да я забавят и миналата седмица два пъти проваляха кворума. Причината - партиите искаха първо да мине вотът на недоверие, за който оставката на Минчев се превърна в генерална репетиция.

Към този момент не са известни кандидатурите за поста. През изминалите две седмици се спрягаха имената на Ива Митева, Никола Минчев и Мирослав Иванов. 

Процедурни правила за избор на нов председател на КПКОНПИ

Тази седмица депутатите трябва да започнат процедурата за избор на нов председател на КПКОПИ. След разкола в коалицията от ПП обявиха, че една от причините за излизането на ИТН от властта е желанието Бойко Рашков да оглави комисията. Според Кирил Петков именно ИТН са блокирали и реформата в КПКОНПИ. 

Непосредствено след като Слави Трифонов "сложи край на агонията" от ПП внесоха законопроекта и предложиха Рашков. Новото мнозинство опита да блокира и този процес, бойкотирайки кворума.

Гунчева напуска

Въпреки че не е пряк резултат от разкола в управлението, тази седмица НС трябва да гласува оставката на нежното острие на "Възрaждане" Елена Гунчева. 

Тя не се появи, за да гласува по вота на недоревие, а няколко дни по-късно обяви че напуска парламента. Депутатката се сбогува с НС с обвинения към лидера Костадин Костадинов. Нещо повече, тя заяви, че групата ѝ гласувала в синхрон с ГЕРБ-СДС, което противоречало на принципите ѝ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови