Как България влезе в ЕС? Едни честни хора лъжеха по света за благото на държавата

OFFNews 14 януари 2018 в 13:01 19791 1

Как България преговаряше за приемането си в Европейския съюз? Отговор на този въпрос даде Соломон Паси - президент на Атлантическия клуб и външен министър през 2001-2005 година.

"Беше много лесно да водя преговорите. Имах прекрасен екип във Външно министерство, партньори в правителството, включително европейския министър госпожа Кунева. На всички нас беше доста лесно да водим преговори, защото имахме над себе си царя (бел. ред. Симеон Сакскобургготски, министър-председател по това време). Където и каквото и да станеше, можехме да му се обадим и да го помолим да се обади на който и да било държавен глава, на който и да било министър-председател.

Това не е достатъчно, но какво са преговорите? Какво са дипломатите? Дипломатите са честни хора, които лъжат по света за благото на собствената си държава. Това е, което трябваше да експортираме навън. Да кажем, че всички ние, българите, сме като царя, който говори седем езика - спокойни, уравновесени хора, така че "Приемайте ни по-бързо!". Трябваше да експортираме добър имидж и да направим добри реформи", сподели Паси.

"България се готви интелектуално за това председателство на ЕС от 1926 година, - каза още той - когато проф. Иван Шишманов става съучредител на Паневропейския съюз във Виена, година след това основава и Паневропа в България."

Организацията беше възстановена през 2002-2003 под егидата на Симеон Сакскобургготски.

"Политически за това се готвим от 1990 г., когато основателите на Атлантическия клуб внесоха във Великото Народно събрание резолюция за влизане на България в ЕС, която беше гласувана със забележителен консенсус на 22 декември."

Имаше обаче момент, в който приемането ни можеше да бъде осуетено, допълни Паси.

"Първоначално в ЕС бяха определили бюджет само за 10 нови членки и натам се бутаха нещата, че България и Румъния трябва да изпаднат. Това беше преодоляно през 1999 г., когато Тони Блеър дойде в София, от летището връхлетя на лекция на Атлантическия клуб и каза: "Няма да позволя България да започне преговорите след десятката и това беше неговия жест заради участието на България в консулската операция".

Другият рисков момент бил свързан с преговорите по глава "Енергетика".

"Още по-интересно беше 2002 г. Най-лесният начин да отпаднем беше, ако България беше отказала да затворим глава "Енергетика" в преговорите с ЕС. Тогава в инфарктно заседание трябваше да решим дали затваряме тези блокове, което беше договорено пет правителства преди това, или променяме политиката на тези пет правителства и няма да влезем в ЕС.

Това се случи есента на 2002 г., октомври, и няколко седмици след това Расмусен - министър-председател на Дания, която беше председател на ЕС, каза "Ок,  2007 г. ставате членове".

След това на три стъпки договорихме датата 1 януари 2007, каза още Паси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови