Как България да пробие в Шенген? Управляващите да покажат, че не са слуги на прокуратурата, а държавници

OFFNews 07 февруари 2018 в 08:54 5802 1

Какво трябва да направи България, за да бъде приета в Еврозоната и Шенген? Своя отговор на този въпрос даде зам.-председателят на ДСБ Радан Кънев след срещата на премиера Бойко Борисов с холандския му колега Марк Рюте, от която стана ясно, че Холандия не е променила позицията си и че засега страната ни няма шанс.

"Марк Рюте вежливо, но твърдо отказа да промени трайната позиция на Холандия против приемането на България в Шенген. Мотивите са ясни - корупция, организирана престъпност и - преди всичко - пробити тайни служби, на които съюзниците не разчитат - пише Радан Кънев. - Няма съмнение, че влизането в двата "вътрешни" формата на ЕС - Шенген и Еврозоната - е много важно за националната ни сигурност и националния ни интерес.

Може ли това да стане през 2018 г.?

Може. Но изисква не празни приказки на едро, а незабавни и радикални мерки за персонална промяна и цялостна реформа в службите. И не по-малко важно - ясен знак, че управляващите не са слуги и заложници на Прокуратура, която обслужва чужди на ЕС интереси, а държавници, които се борят за реформирането ѝ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков