Кабинетът прие план за по-добра събираемост на приходите

OFFNews 14 февруари 2018 в 12:36 4479 0

Правителството удължи срока на прилагане на Единната национална стратегия за повишаване на събираемостта на приходите, справяне със сенчестата икономика и намаляване на разходите за спазване на законодателството 2015-2017 г. и одобри план за действие към нея за 2018 г.

Стратегията беше разработена през 2015 г. във връзка с три поредни специфични препоръки за страната ни в областта на данъчното облагане, които се отнасят до две основни предизвикателства – високи разходи, свързани с изпълнението на данъчните задължения, и липса на цялостна, широкообхватна стратегия за спазване на данъчното законодателство. Основната заложена цел беше да се подобри спазването на законодателството, да се защити фискалната стабилност на страната и да се осигури равнопоставеност и конкурентоспособност на всички икономически субекти. Стратегията съдържа мерки и дейности, които да доведат до увеличаване на приходите от данъци, осигурителни вноски и такси чрез по-висока ефективност при тяхното администриране и предотвратяване на възможностите за укриването им, както и чрез стимулиране на доброволното изпълнение.

Със стратегията се въведе добрата практика на единен междуинституционален подход за координация и тясно оперативно сътрудничество между компетентните национални институции в областта на приходите, разработи се система от индикатори за мониторинг и оценка, които са с конкретни срокове за изпълнение и отговорни институции.

Със специфична препоръка на Съвета на ЕС от юли 2017 г. се препоръчва страната ни да продължи да подобрява събирането на данъците и спазването на данъчното законодателство, включително чрез цялостен пакет от мерки за периода след 2017 г. Предвид тази препоръка и отчетените до момента положителни резултати от прилагане на мерките към стратегията, правителството прие действието на този документ да се удължи с още една година и одобри план с конкретни дейности за изпълнение през 2018 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови