Кабинетът прие пакет от мерки за попълване на войската

Военна полиция ще има повече правомощия

Юлиан Христов 28 юни 2016 в 12:49 6508 1

Кабинетът прие спешни мерки за попълване на войската

Правителството прие пакет от законодателни промени, с които се цели да се закърпи критичният кадрови недостиг във Въоръжените сили. Според доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили през 2015 г., системното недофинансиране в сектора на отбраната оказва негативно влияние върху попълването на некомплекта от военнослужещи, социалния статус на хората в отбраната и тяхната мотивация, като по този начин недостигът на професионални военни достигна 13 %. Броят на резервистите пък съставлява едва 21% от наличния щатен състав.

Част от мерките са свързани с привличане на младежи в редиците на армията - като се свали пределната възраст за прием на войници от 32 на 28 години, както и възможността завършили студенти, които са минали доброволна военна подготовка, да могат да придобият квалификация "офицер от резерва". Въвежда се също и възможността военни, които са напуснали армията, да могат да се върнат на служба. 

В Закона за отбраната и въоръжените сили се предлага намаляване на възрастта за прием на войници. Тя пада от 32 на 28 години, с което пада и пределната възраст за служба - от 50 на 46 години. Така пада границата при ранното пенсиониране на военните, които ще могат да се уволняват след 18 години военна служба. Вече няма да има максимален срок за престой във военно звание, което пък ще позволи по-бързото израстване във военната йерархия. В Закона за резерва се регламентира създаването на Единен учебен център за начална военна подготовка, в който освен резервисти, да се обучават и всички желаещи да получат военна подготовка. Обучението там ще е изцяло на доброволен принцип и в него ще се провеждат практически занятия с използване на оръжие. Създава се възможност студентите от висшите военни училища и български граждани, завършили висши училища и преминали военна подготовка, да могат да кандидатстват във висше военно училище за придобиване на квалификация „офицер от резерва”.

В закона за Военната полиция се дават повече правомощия. Едно от тях е използването на помощни средства и физическа сила срещу малолетни лица и бременни жени. Първоначално промените в закона бяха приети през януари, но до приемането му така и не се стигна. 

Новост в промените проект е въвеждането на дейности по ескорт на военни конвои, които ще представляват автомобили със специален режим на движение, които ще съпровождат делегации. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!