Кабинетът отпусна близо 390 млн. лева на министерства и общини

OFFNews 09 декември 2015 в 12:33 3498 2

Снимка БГНЕС

Министерският съвет одобри допълнителни разходи в размер на 387,8 млн. лева след решението на парламента за актуализация на бюджета. Голяма част от тази сума отива за заплати. 

Сумата се разпределя по бюджетите на Министерския съвет – до 2 млн. лв. за персонал, Министерството на външните работи – до 7 млн. лв., от които 0,5 млн. лв. за персонал, Министерството на отбраната – до 57,2 млн. лв., от които 48 млн. лв. за персонал, Министерството на вътрешните работи – до 180 млн. лв., от които 120 млн. лв. за персонал, Министерството на правосъдието – до 19,2 млн. лв. за персонал, Министерството на здравеопазването – до 2 млн. лв. за персонал, Министерството на туризма – до 0,4 млн. лв. за персонал, Министерството на земеделието и храните – до 4 млн. лв. за персонал, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията – до 1,4 млн. лв. за персонал, Националната служба за охрана – до 3,2 млн. лв. за персонал, Омбудсмана – до 0,1 млн. лв., от тях 0,03 млн. лв. за персонал, Държавен фонд „Земеделие“ – до 110,8 млн. лв., от които 0,8 млн. лв. за персонал, и Държавната агенция „Технически операции“ – до 0,5 млн. лв. за персонал.

С постановлението се предоставят и допълнителни разходи и трансфери в размер до 84,2 млн. лв., разпределени по бюджетите на общините Велико Търново, Ново село, Кюстендил, Велинград, Нова Загора, Сливен, Ихтиман Стара Загора, Смолян и Хасково – общо 10,8 млн. лв. за изграждане на инфраструктура със социално предназначение, водопроводна и пътна мрежа на територията на съответните общини; по бюджета на съдебната власт – до 26 млн. лв. за покриване очакваното неизпълнение на приходната му част за 2015 г.; по бюджета на Министерството на отбраната – 20 млн. лв. за погасяване на просрочени задължения за ВМА; по бюджета на Министерския съвет – 22,9 млн. лв. за текущи и капиталови разходи, в т. ч. изплащане на извършени строителни работи от областите Хасково и Ямбол по изграждането на временното възпрепятстващо съоръжение по българо-турската граница и за ремонтно-възстановителни дейности на Мулдавския манастир „Св. Петка“, община Асеновград, и по бюджета на Медицинския университет в Плевен – 2,5 млн. лв. за довършителни работи на учебен корпус на Факултета по фармация.

Одобрени бяха и вътрешнокомпенсирани промени по бюджетите на министерствата на вътрешните работи и на здравеопазването.

Без да се увеличава общият размер на утвърдените разходи, в МВР се увеличават средствата за седем бюджетни програми, в това число за противодействие на тежката и конвенционалната престъпност и опазване на обществения ред, за граничен контрол, охрана на държавната граница, регулиране и контрол на миграционния поток.

С вътрешнокомпенсираните промени по бюджета на Министерството на здравеопазването се осигуряват допълнително средства за промоция и превенция на незаразните болести, за политики в областта на диагностиката и лечението, вкл. по бюджетна програма „Спешна медицинска помощ“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови