Кабинетът отпусна 125 млн. за хората с увреждания, 5 млн. на БАН и 12 млн. на МВР

Последна промяна на 17 юли 2019 в 15:48 1086 0

Правителството одобри допълнителни разходи от 125,3 милиона лева по бюджета на МТСП за хората с увреждания. 

Средствата са за изплащането на месечна финансова подкрепа за хората с увреждания от Агенцията за социално подпомагане на лицата с прекратени социални пенсии за инвалидност.

Промяната се налага, тъй като Националният осигурителен институт е прекратил служебното изплащането на 25% от социалната пенсия за инвалидност, получавана към друг вид пенсия. Прекратените пенсии вече са част от предвидената в Закона за хората с увреждания финансова подкрепа, която от 1 януари 2019 г. се изплаща от Агенцията за социално подпомагане. Парите ще се използват за изплащането на месечната финансова подкрепа на хората с прекратени социални пенсии за инвалидност, уточнява правителствената информационна служба.

На днешното си заседание правителството одобри и допълнителни разходи по бюджета на Министерството на вътрешните работи за 2019 г. Те са в размер на 12 000 000 лв. и са за финансово обезпечаване на сключени договори за изпълнение на дейности, свързани с издаването на българските лични документи, съобщи правителствената информационна служба. 

С друго свое решение от днес кабинетът отпусна на БАН 5 милиона лева за честването на 150-годишния ѝ юбилей и за ремонт на две от сградите, които са със статут „паметници на културата“. Част от допълнителните средства са за провеждане на научни изследвания в съответствие с общочовешките ценности, националните традиции и интереси, да участва в развитието на световната наука, да изучава и увеличава материалното и нематериалното културно-историческо наследство на страната ни, посочват от пресцентъра на МС.