Кабинетът одобри текста за договора с Македония, готвим ЖП и газова връзки

OFFNews 26 юли 2017 в 15:25 7605 2

Снимка БГНЕС

Правителството одобри проекта за договора за добросъседство и сътрудничество с Македония на днешното заседание на Министерския съвет. 

Подписването на договора е "израз на желанието на Република България да изгради добросъседски отношения, основани на европейските ценности. Осезаеми резултати след подписването на договора ще бъдат: сътрудничеството в двустранен и многостранен план, разширяването на транспортните връзки и комуникации, участие и усвояване на средства по регионални инфраструктурни и по транс-гранични проекти, както и улесняване на контактите между гражданите на двете страни", посочват във връзка с приетите текстове от правителствената пресслужба.

Договорът трябва да бъде подписан на 2 август в Македония, по време на честванията на годишнината от Илинденско-Преображенското въстание. Това беше обявено още по време на посещението на македонския премиер Зоран Заев в София. 

Днес проект на текста на договора за добросъседство беше одобрен и от македонското правителство, съобщи БНР, позовавайки се на местни медии. 

Опозицията в Македония прие с резерви договора, тъй като според депутатите в него се дава предимство на българската страна. 

Очаква се по-късно днес Заев да представи проекта за договора за добросъседство.

В същото време днес кабинетът одобри и още два текста - за изграждане на железопътна връзка с Македония и за проучване на възможността за изграждане на газова връзка между двете страни. 

Ще бъде създадена съвместна газова работна група, която за 6 месеца след влизането в сила на документа ще трябва да подготви предварително технико-икономическо проучване за изграждане на газовата връзка с Македония.

Групата ще трябва да представи анализ на техническите, пазарните, икономическите, финансовите и регулаторните аспекти на проекта и да идентифицира решения за необходимата инфраструктура на територията на двете държави. Въз основа на резултатите от тези проучвания ще бъдат взети последващи решения относно изграждането на нова газова връзка, уточниха от правителството.

Кабинетът одобри и меморандум за разбирателство в областта на транспорта, който предвижда доизграждане на железопътната връзка по направлението София - Перник - Радомир - македонска граница до 2027 г.

Македония, от своя страна, се ангажира да изгради жп направлението Крива паланка - Деве баир - българска граница до края на 2025 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови