Кабинетът одобри промените за повече пари в малките училища и детските градини

OFFNews 28 март 2018 в 14:34 3670 0

Кабинетът одобри промените в Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование, с които се въвежда нов модел на разпределение на средствата от държавния бюджет за училищата и детските градини. 

Средствата вече ще се разпределят не само въз основа на броя на децата и учениците и стандартите за дете и ученик, но и на база брой групи/паралелки, брой институции и стандарти за група/паралелка и институция.

Очаква се по този начин да се осигури по-голямо финансиране за малките детски градини и училища. 

Средствата по стандартите за брой институции, брой групи/паралелки и брой деца/ученици ще се коригират с регионален коефициент, чийто размер се определя според броя на населението в общинския център и отдалечеността му от град с население над 100 000 жители и от областен град. При прилагането на този коефициент малките и отдалечени общини получават допълнителни средства.

Очаква се това да доведе и до увеличаване на заплатите на учителите в отдалечените райони. 

Една от причините за допълнителното финансиране е да се осигурят достатъчно учители в системата, в която основен проблем е предстоящото навлизане на много педагогически специалисти в пенсионна възраст, а друга - да отдалечените населени места да станат по-привлекателни за специалистите, обясни образователният министър Красимир Вълчев, който представи проекта през януари.

Въвежда се и механизъм, чрез който се осигуряват допълнителни средства за работа с деца и ученици от уязвими групи.

Предвижда се възможност паралелките в училищата, които получават допълнително финансиране за работа с деца и ученици от уязвими групи и в училищата с паралелки за придобиване на квалификация по защитените от държавата специалности, както и такива, за които се очаква недостиг на пазара на труда, да бъдат формирани с по-малък брой ученици.

Променя се и редът за допълнително финансиране на защитените детски градини и училища поради промяната в общия механизъм на финансиране на институциите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови