Кабинетът одобри членки на НАТО да помагат за охрана на небето ни

OFFNews Последна промяна на 04 ноември 2015 в 15:43 2753 8

Правителството одобри проект на закон за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили, с който се дава възможност за съвместна отбрана на въздушното ни пространство с други членки на НАТО. 

Промяната е в отговор на направената препоръка по време на Срещата на върха в Уелс на държавните и правителствени ръководители на страните-членки на Алианса за необходимост от провеждане на съвместни мисии за усилване на способностите по охрана на въздушното пространство на страните от източния фланг на НАТО. Тя е включена и като мярка в Плана за готовност за действие на НАТО за гарантиране на въздушната сигурност на страните от източния фланг на Алианса, обясниха от правителствената пресслужба.

Съвместните мисии по охрана се изразяват в присъствие на ротационен принцип на сили и средства на НАТО за водене на съвместни учения и тренировки и усилване на наличните национални способности с цел повишаване на оперативната съвместимост на съюзниците и демонстрация на съюзна решимост, сплотеност и взаимна ангажираност към колективната отбрана. Изпълнението на задачи в съвместни операции ще допринесе за повишаване на способностите на бойната авиация на България, на подготовка на летателния състав.

Такава мисия се изпълнява в страните от Прибалтика още от 2013 г., но тя бе усилена в резултат на предприетите мерки за гарантиране на сигурността на държавите от НАТО. Румъния също изпълни препоръките на Алианса от средата на 2015 г.

Единствено България продължава да изпълнява ангажиментите си към общата охрана на въздушното пространство на НАТО – Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана, самостоятелно.

Промените са направени така, че да изключат възможността охраната да бъде поета само от сили и средства на чужди държави, уточниха от правителството. 

Промените, които позволяват други членки на НАТО да се включат в охраната на въздушното ни пространство, се обсъждат в последните месеци. 

Тогава от правителството обясниха, че това е опция, която ще бъде приложена, само ако има такава необходимост.

Липсата на достатъчно средства за българската авиация стана причина и за неочакваната оставка на командира на ВСС ген.-майор Румен Радев. Той оттегли оставката си след обещанието на премиера за още 80 млн. лева за авиацията. 

За следващата година към бюджета на Министерството на отбраната ще бъдат отпуснати допълнително 160 млн. лв. - за Военновъздушните сили и за бойния флот. Част от парите за авиацията ще са за първата вноска от сделката по купуването на нови изтребители. С останалите пари ще трябва да бъдат покрити разходите по доставките на резервни части и ремонта на наличните МиГ-29.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.11 2015 в 13:01


Изсъхналото ла.но на земята прави впечатления на орела в небето?

04.11 2015 в 21:03

Ей 5 лайнар, абе що не одиш да напънеш майка си и баба си едновременно?
Дейба заразата дейба!
Нещо по темата имаш ли да кажеш?

Ето от вечерните новини:

Генерал-майор Румен Радев, командир на военно-въздушните сили на България, е издал заповед за спиране на тренировъчните полети в авиобазите в страната. Причината- напрежението, което има в армията след началото на полицейските протести за орязването на социалните им придобивки. Военните са решени да защитават докрай това, което по право им се полага.

Утре ше ги паркират руските самолети до шадравана пред Народния театър.
Оди да ги лъскаш дейба майка ти в гангренясалата уста.

04.11 2015 в 20:37

Не е чужда армия, а съюзническа, има малка разлика. Чужда е руската, китайската и т.н.
Нямало да има самолети. Е, и? За какво са ни тез самолети. А и армия изобщо. И децата вече знаят, че армия и оръжие не решават проблеми. Само ги създават. Финансите и икономиката са оръжието на 21 век.

04.11 2015 в 18:58

Драна путко, пак ли ръсиш "компетентни" глупости?
Нали помниш, че трябва да се държиш прилично, за да не ти падне пак трибунката!

04.11 2015 в 16:39

Е де, като няма какво да кажеш и си бъркаш в дупето да провериш дали няма да излезе нещо от тям.
А един Понта за двама рамаданчовци и трима боцковци сакаш ли?
:))))


Перукан да се стяга, утре 1-ва Стрямска ти е строена под прозореца. Не пълни търбуха тази вечер, че утре предстои о-си-ра-не. Мощно реаниматоро-земеделско-фризьорско о-си-ра-не.
;)

04.11 2015 в 16:03

ОДОБРЯВАМ И АЗ! А кънчовците да го дух...т!

04.11 2015 в 15:59

Значи самолети скоро няма да има. Ни нови, ни руски, ни 4-та употреба.
Тва е палажението.

04.11 2015 в 15:56

Не ви ли е срам бе нещастници.

Чужда армия да охранява България.
Подлоги!!!!