Кабинетът очаквано оцеля при четвъртия вот на недоверие (допълнена)

Георги А. Ангелов Последна промяна на 29 януари 2020 в 09:41 3460 2

1/1
Само БСП и ДПС поискаха оставка на кабинета. Премиерът Бойко Борисов не бе в парламента

Четвъртият вот на недоверие срещу третият кабинет на Бойко Борисов беше неуспешен.

“За” прекратяване на мандата на правителството гласуваха само 102 народни представители - от БСП и ДПС. В пленарната зала имаше 235 души. Независимите 8 депутати, 6 от които са от “Атака”, гласуваха заедно с ГЕРБ и “Обединени патриоти”. В залата имаше 9 народни представители от “Воля”, които се въздържаха. 

За да е успешен вотът на недоверие, той трябва да е подкрен от повече от половината от всички народни представители. При отхвърляне на недоверие на Министерския съвет ново предложение не може да бъде направено в следващите 6 месеца.

Вотът на недоверие бе внесен с подписите на от БСП на тема „Провал в политиката на околната среда и водите“. 

Премиерът Бойко Борисов, по традиция, не бе в парламента. От опозицията попитаха председателят на парламента Цвета Караянчева дали е поканен, а тя отговори, че по правилник не е длъжен да идва, а в залата има представители на Министерски съвет.

ГЕРБ към БСП: Слабо шоу, не минавайте в нелегалност.

С фиаско за опозицията приключи поредният вот на недоверие, констатира председателят на ГЕРБ в парламента д-р Даниела Дариткова след гласуването. "Това беше предизвестен финал, защото самите вие не вярвахте, че ще успеете. Сценарият ви беше слаб, реализацията лоша. Дори слайдшоуто ви не беше впечатляващо. Основната ви цел беше да извлечете политически дивидент от кризата в Перник, отново заслепени от тясно партийни интереси и лидерски амбиции, не успяхте да убедите хората, че предлагате алтернатива", каза Дариткова. Според нея БСП са оставили впечатлението у хората, че без притеснение използват лъжи и манипулации и са лоша алтернатива.

"Жалко е, че партия със 100-годишна история може да изпадне до такава безидейност и идеологически еклектизъм. Понеже дебатите по изключително важната тема за опазване на природните ресурси и околната среда се развиха около представата за отговорност, е време да ви попитаме кой от БСП ще понесе отговорност за проваления вот. При нас отговорността е ясно дефинирана", каза Дариткова.

Все пак се надявам да не се сте се разстроили чак дотолкова, че да решите отново да излезете в нелегалност, каза още Дариткова.

Единствената цел на БСП с вота на недоверие е да влязат във властта през задния вход, за да отклонят България от демократичния й път, добави зам.-председателят на групата на ГЕРБ Красимир Ципов. “Вносителите на вота през годините, последните 30 години на демократични промени, съвсем ясно доказаха, че не могат да решават проблеми, а да ги създават. Това стана ясно и от дебатите, защото ние не чухме нито едно предложение как да се реши водната криза в Перник, добави Ципов.

БСП: Изтровихте политическата риба

Вотът на недоверие не е заден вход, а парламентарна процедура, отговори му депутатът от БСП Манол Генов. "Дайте им по едно правилниче, да се ограмотяват, за да видят, че това е нормална процедура. Политическата риба вие я изтровихте с опазването на екологията, няма кой да я хване", каза още Манол Генов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11009

2

случайно прочетох

29.01 2020 в 10:59

Мишоците от Воля и Атака са за последно в парламента.

13355

1

aviatora

29.01 2020 в 10:16

Ще ни фалират и тогава ще подадат оставка!!!