Кабинетът ''Главчев'' ще е готов днес, консултации при президента утре

OFFNews 04 април 2024 в 13:44 4639 0

Румен Радев и Димитър Главчев

Снимка БГНЕС/архив

Президентът Румен Радев ще се срещне утре с кандидата за служебен министър-председател Димитър Главчев, на когото на 30 март възложи да предложи състав на служебно правителство, съобщиха от администрацията на президента. 

В съответствие с основния закон на България държавният глава ще проведе задължителните консултации с представители на парламентарните групи в 49-ото Народно събрание, съобщават още от "Дондуков" 2. 

Главчев все още не е обявил състав на правителството. 

Президентът Румен Радев обаче на среща с ръководството на Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви, че кандидатът за служебен премиер още днес ще бъде готов със служебния кабинет. 

„Президентът, след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател, назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок“, се посочва в чл. 99 от Конституцията. 

Коалицията "Продължаваме Промяната - Демократична България" няма да участва в съставянето на кабинета под никаква форма и няма да даде политическа подкрепа на отделни министри, заявиха от ПП-ДБ в своя позиция. 

ПП-ДБ сме убедени, че служебният кабинет трябва да се концентрира преди всичко върху основната си задача - да осигури честни и добре организирани избори. Отговорността за кабинета и управлението на страната в следващите месеци остава изцяло на кандидата за министър-председател, заявяват още от ПП-ДБ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки