Йовчев: България има късмет с премиера Орешарски

Елица Мартинова 21 декември 2013 в 10:22 2242 0

Цветлин Йовчев

„България има късмет с такъв министър-председател – изключително компетентен, балансиран човек, човек, който в момента съм се уверил в това, че той има моралните качества и задръжки във всяка една област. От тази гледна точка съм абсолютно убеден, че в такава кризисна ситуация имаме късмет с министър-председателя.“

Това заяви в ефира на „Дарик“ вътрешният министър Цветлин Йовчев по адрес на премиера Пламен Орешарски.

Вътрешният министър определи първите месеци от мандата си като „изключително тежък период“. По думите му двете най-сериозни предизвикателства са били протестите и бежанският поток.

Йовчев изтъкна, че чрез протестите обществото ясно е показало, че страната има много проблеми. Той заяви, че подкрепя правото на гражданите да изразяват позицията си чрез демонстрации, но подчерта, че протестите не трябва да пречат на останалите граждани.

Йовчев коментира, че протестите са променили спонтанния си характер, защото е имало подмяна на тезите.

„Протестът претърпя промяна. Мога да кажа, че първоначално протестът бе доста масов и определено бе спонтанен, и той се различаваше по това, че там виждахме хора, коиото бяха мирно протестиращи. Те се разграничаваха от всякакви форми на насилие и подпомагаха полицията да идентифицира провокатори. По-нататък, като че ли, стана някаква подмяна“, каза Цветлин Йовчев.

По думите му в момента протестът е организиран, но това „не е лошо“. Вътрешният министър за пореден път отказа да отговори на въпроса кой според него е организатор на протестите.

Бежанският поток

Йовчев даде положителна оценка за работата на МВР по справянето с бежанските потоци. Той обяви, че до момента на границата са задържани 11 500 нелегални имигранти. Според данните на МВР процентът, на незаловените бежанци, е малко под 1%.

Вътрешният министър обясни още, че от всички 11 500 имигранти в страната право на бежански статут имат близо 6000 души.

„Всички оценки на нашите европейски партньори са добри. В момента дори сме под нивата на миналата година, което е мнго сериозен успех“, посочи Йовчев.

Той коментира държавата е постигнала успех и на европейско ниво, защото е успяла да защити нуждите си, породени от засиления натиск по границата.

В коментар по зачестилите инциденти с имигранти Йовчев заяви, че българите по принцип не са ксенофобски настроени, но напрежението в обществото се използва, за да се провокира агресия.

„Българите не са ксенофобско общество като цяло, но към момента поради редица обстоятелства, включително и страха, и опасението от тези хора, които идват, че могат да представляват заплаха, но и в резултат на политически процеси, има много натрупана агресия в обществото, нетърпимост и омраза. Това са предпоставки, тази нагласа може да бъде насочена в тази посока. Трябва да се разкаже другата история за тези бежански потоци“, каза Йовчев.

Йовчев не знае дали оттеглянето на Пеевски е минус за ДАНС

„Аз не го познавам. Не мога да ви кажа, виждал съм го веднъж или два пъти. Не мога да кажа, че го познавам в такава степен, че да преценя неговите качества. Реакцията, която беше, беше формирана на основата на очаквания какво би правил Делян Пеевски в ДАНС. Не мога да преценя до каква степен са реални твърденията, основани на информация, която по един или друг начин е разпространявана или интерпретирана“.

Това бе отговорът Йовчев по въпроса: „Съжалявате ли, че не работите с Делян Пеевски като шеф на ДАНС?“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!