Йотова иронизира идеите на ПП-ДБ: По-добре без служебни кабинети. Петков и Василев нямаше да са политици

OFFNews 23 юли 2023 в 19:22 8349 6

Илияна Йотова

Снимка БГНЕС

Илияна Йотова

Вицепрезидентът Илияна Йотова иронизира предложенията за промени в конституцията, които ПП-ДБ представиха по-рано днес.

Идеята да няма служебни кабинети тя определи като не толкова лоша. "Така ще избегнем риска от служебни министри като Кирил Петков и Асен Василев, които в крайна сметка благодарение на тези кабинети станаха политици", каза Йотова в предаването на Лора Крумова по Нова нюз, уточнявайки, че е на шега.

Като цяло вицепрезидентът определи предложенията за конституционни промени като нищо ново - с изключения на смяната на националния празник на 24 май.

"Докато ги слушах, си давах сметка, че някъде съм чувала подобни предложения и коментари. Станахме свидетели за опит за исторически компромис 2. Преди 7 години пак от "Правосъдие за всеки'' искаха конституционни промени, така че това е техният проект с малки изменения. Тогава исторически компромис беше постигнат отново с подкрепата на ДПС'', посочи вицепрезидентът.

Според Йотова 24 май безспорно е обединяваща дата, но аргументите за избора му не били искрени. "Това е венецът на безспорните дати, но все още сме единствената страна в ЕС без културен институт, а го предложих преди време", каза тя.

"Не сме във война с управлението, това е кампания срещу президента. ДПС управлява наред с ПП–ДБ и ГЕРБ и е редно да си влезе нормално в една коалиция, а не да е просто в поддържаща роля. Ако споделят еднакви възгледи, това е нормално", заяви още вицепрезидентът.

Йотова каза още, че България няма да направи втората интернационална конференция между правителствата на България РС Македония, с която да започнат преговорите за присъединяване към ЕС. "Още не сме видели текста за промени в Конституцията. Първо трябва да видим как ще бъдат защитавани правата на българите и как ще се спазват двата протокола в основата на Договора за добросъседство. България винаги ще защити българските граждани. Още в понеделник подготвям писмо, което ще изпратя до Съвета на Европа за това как се злоупотребява с македонските деца за съмнителни политически цели. Те дойдоха да рисуват за мир с българските деца. Не съм изненадана от това поведение", заяви тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

6

Джендо Джедев

24.07 2023 в 07:44

""Докато ги слушах, си давах сметка, че някъде съм чувала подобни предложения и коментари. Станахме свидетели за опит за исторически компромис 2. Преди 7 години пак от "Правосъдие за всеки'' искаха конституционни промени, така че това е техният проект с малки изменения."

Ами, Илиянче, ти какви очакваш да са предложенията за изменение? Да станем 16-та реСпублика ли? Когато една кола от много години има проблеми с двигателя, и някой навремето е предложил да се смени, нелогично е сега да се очакват предложения за смяна на чистачките, примерно, не ли?

89

5

bat.galin

24.07 2023 в 05:24

новата конституция ще иска нов президент.
накратко : no more льотчик.

9347

4

Анализи

24.07 2023 в 00:38

Йотова е никой. Избранаслучайно. Нито е особен интелект; нито нищо . През 90-те и после бранеше БКП/БСП за всичките дивотии, които докараха на българите. Така, че мнението й е безпредметно и никому ненужно.

1236

3

БотоксПутю

23.07 2023 в 23:55

Mateevk и Гьорче точно казано.

2099

2

Mateevk

23.07 2023 в 20:10

Тази лелка е още един много убедителен аргумент защо трябва да има промяна на конституцията. Според сега действащата, ако на зеления чорап му ритнат стола, мястото му заема тя. Май нямаме нужда от вицепрезидент, както е и в много други страни.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки