Йончева: В Европарламента ще има дебат за България, трябва да направим всичко, за да не се появят нови Борисовци

Нинова не подписа сигналите ми за "Къщата в Барселона", тя се бори с корупцията само на думи, заяви евродепутатът от БСП

OFFNews 11 септември 2020 в 09:28 3984 0

На този етап ще има два механизма за наблюдение на България. Но по-важното е, че в началото на октомври ще има дебат в пленарната зала на Европейския парламент за върховенството на закона в България. 

В момента аз работя за приемането на резолюция за страната ни, заяви евродепутатът от БСП Елена Йончева по бТВ. Такъв дебат се прави за държави в критично положение, обясни тя. 

В Европейския парламент вече се говори за върховенството на закона в България  благодарение на протестите, посочи още тя. По думите й няма голяма европейска медия, която да не пише за недоволството в страната ни. Лично аз съм дала 15 интервюта за 15 западни медии, каза още Йончева. 

Можем да се сравняваме с Беларус в тенденцията, защото имаме авторитарен режим, коментира тя. Разбира се, че е възможно спиране на евросредства, отговори на въпрос на бТВ евродепутат. Но аз смятам, че българите не трябва да бъдем наказвани заради това управление, затова Борисов трябва да си отиде. Трябва да направим всичко възможно да не се появяват нови "Борисовци". За съжаление, българското общество допусна да се появи Борисов и не изключвам да се появи следващ подобен водач, каза още Йончева. 

Разтревожена съм от процесите, които стават в БСП, коментира още евродепутатът. Аз съм пуснала три сигнала по темата за къщата в Барселона до главна прокуратура, които аз съм подписала, но Корнелия Нинова не е подписала нито един от тях, посочи Елена Йончева. Тези сигнали - още от миналата година, съдържат много конкретни данни и прокуратурата би трябвало да работи.

За първи път в БСП няма дебат, тези избори са много странни, каза тя за предстоящия вот за нов лидер на левицата утре. Мисля, че след изборите ще започне голям дебат в партията, заяви Йончева. 

„Не искам БСП да върви по стъпките на Борисов, който се крие от дебати в парламента, и да се превърне в подобна партия. Не разбирам например защо БСП трябва да се присъединява към протестите, тя е най-голямата опозиционна партия, трябваше отдавна да води тези протести“, каза Елена Йончева. 

Според нея това не се случва, защото хората не вярват, че този лидер наистина се бори срещу корупцията. Нинова се бори с корупцията само на думи, смята Елена Йончева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови