Йончева: Правителството на Борисов облагодетелства фирми, които унищожават земеделска земя

OFFNews 02 април 2019 в 12:49 5020 1

Правителството на Бойко Борисов нарушава закона и облагодетелства определени фирми, които унищожават българската земеделска земя. 

Това заяви водачът на листата на БСП за европейските избори Елена Йончева при внасянето на искане до Министерство на енергетиката за информацията за концесията за добив на въглища в Пернишкия въглищен басейн.

Тя припомни, че в събота, заедно с председателя на НС на БСП Корнелия Нинова и народните представители от региона Станислав Владимиров и Любомир Бонев, е посетила Дивотино и кметът на селото е обяснил, че фирма, свързана с Христо Ковачки, унищожава земеделски земи в района.

"Хората от селото отиват, за да обработват своите ниви и установяват, че ги няма. Това са около 200 декара унищожена обработваема земя", коментира Йончева. Тя добави, че при извършената проверка са установени чудовищни закононарушения в случая при с. Дивотино. Йончева уточни, че концесията на фирма "Мини Открит Въгледобив" ЕАД е изтекла на 13.08.2014 г. Според жителите на селото обаче дейността й не е прекратена и добивът се е извършвал незаконно година и половина след това.

"На 1.03.2016 г. концесията е подновена със задна дата, а това противоречи на всякаква правна логика", каза още Йончева. Народният представител обяви, че на последното си заседание правителството "Борисов 2" е прехвърлило правата на старата фирма към нова, отново свързана, според хората, с Христо Ковачки. "Новата фирма е "Мин индъстри" ООД, тя е с капитал 2 лв. и най-скандалното е, че прехвърлянето на правата към нея става без конкурс", обяви още Елена Йончева. Тя коментира, че общественият натиск е голям и заради това мината е прекратила своята дейност. Земята на хората, обаче е унищожена. Кой ще я възстанови и кой ще понесе отговорност ?", попита Елена Йончева. 

Крум Зарков: Концесия в България се е превърнала в мръсна дума и в символ на грабеж

Този случай е христоматиен пример за схемата - хора с пари помагат на една власт да се закрепи, за да върне тя услугата след това. Тук става дума за узаконяване със задна дата и позволяване на прехвърляне на фирма, която има огромни задължения към хазната". Това заяви зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков.

"Това е показателно за цялата объркана политика на правителството по отношение на концесиите. На всички невероятни опити да се концесионира летище „София“, както и на цялата битка- кой да отговаря за концесиите на морските плажове. Заради всичко това- концесия в България се е превърнала в мръсна дума и в символ и синоним на грабеж“, заяви Крум Зарков. Той добави, че за всичко това левицата ще поиска повече информация и след като социалистите се запознаят с нея, ще сезират и други отговорни органи, в това число и прокуратурата. "Много е вероятно да има данни за извършени престъпления“, допълни Зарков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11671

1

безпартийна

03.04 2019 в 11:53

Властта раздава незаконно на свои хора. Те й се отблагодаряват подобаващо. Не, че БСП нямаше да правят същото със своите си хора. Това е един порочен кръг "власт-свои хора-власт+", който трябва да бъде разкъсан. Хора, решавате вие!