Йончева: Не можем да влезем в Шенген и еврозоната, Борисов е самодържавник

OFFNews 22 юли 2019 в 10:13 4864 4

Битката ни против корупцията продължава вече и на европейско ниво и се надявам да имаме повече механизми за въздействие. Всички теми, които започнахме тук, ще продължим и в Брюксел, защото у нас вече има признаци на авторитарна държава. 

Това каза евродепутатът от БСП/ПЕС Елена Йончева пред бТВ. Тя бе категорична, че няма да се откаже и продължава работа по своите теми. Йончева коментира, че социалистите не искат еврофондовете да бъдат спирани и българските граждани да бъдат наказвани заради това корумпирано управление. Евродепутатът от левицата коментира и изтичането на данни от НАП като заяви, че държава, която не може да охранява собствената си информация, трудно може да изпълни критериите за Шенген.

"CNN вчера много правилно отбелязаха, че цяла една държава е била хакната. Това е безпрецедентно, но е поредният скандал след срива на Търговския регистър и много други, които вече се възприемат като шоу от хората. Пробивът на тази информационна система е и част от безобразията в България, липсата на законност, предварително ясните обществени поръчки, които не могат да се изпълнят добре. Докато не сложим край, това ще се случва", заяви Елена Йончева.

Тя допълни, че Бойко Борисов е самодържавник и изгражда авторитарно управление в България. "Причината управлението му все още да не е превърнато в диктатура е нашето членство в ЕС. Трябва да пазим това членство и да извлечем позитивите от това, че сме част от обединена Европа. На този етап не можем да го направим. Не можем да влезем в Шенген и еврозоната, а механизмът за контрол не може да бъде отменен. Това е така именно заради корупцията, за която можем да говорим цял ден", заяви още евродепутатът.

Елена Йончева коментира и искането на БСП за проверка на пътищата, строени в последните 5 години и бе категорична, че АПИ се подиграва с всички българи, а не само с най-голямата опозиционна партия, в лицето на БСП. "Агенцията ни бави вече 8 месеца. Ние поискахме разрешение европейска лаборатория да направи анализ на 46 точки от българските пътища, а след това АПИ да ни предостави проектите на тези точки, за да ги сравним. Те, обаче ни предоставиха единствено проектите и то само за четене", обясни тя. Йончева заяви, че проверка на пътищата, това правителство няма да даде, защото ще видим една ужасна картина.

Урсула фон дер Лайен не беше от водещите кандидати за председател на ЕК, тя не е човек, който не участва в целия дебат и изборния процес. Ние не чухме нейните виждания и аргументи и затова гласувах против нея, каза още Елена Йончева във връзка с избора за председател на ЕК. Йончева обясни, че Урсула фон дер Лайен е имала една силна и аргументирана реч в ЕП, но се е опитала да се хареса на всички и това е породило съмнение доколко тя ще бъде ангажирана с всичко, което е изложила в нея. "В писмо до групата на Социалистите и демократите в ЕП тя показа конкретна ангажираност към програмата на левицата. Това се случва за първи път", обясни още евродепутатът.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  3714

  4

  Sony M

  22.07 2019 в 19:59

  ГОЛЯМО УХАЖВАНЕ СТАВА МЕЖДУ ДЕ БЪ И БЪСЪПЪ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНА-ДВЕ..... Е ХА, ГОРЧИВО ! ))))

  5355

  3

  Кики

  22.07 2019 в 13:54

  А за какво да говори, след като корупцията е навсякъде ?

  6000

  2

  Танзопен

  22.07 2019 в 11:31

  Както се казва българския казан няма нужда от охрана.
  Все ще се намери някой/я да дръпне осталите вътре.

  Как живее човек с толкова злоба в себе си!?

  5300

  1

  квазимодо

  22.07 2019 в 10:42

  Мирча Кришан и краставицата. Каквото и да те питат - говори само за краставици.

   
  X

  Ивелин Михайлов: Запознах се с Николай Марков 3 месеца преди изборите