Quantcast

Извънредното положение пада на 13 май, но някои мерки остават още 2 месеца (видео)

OFFNews Последна промяна на 04 май 2020 в 19:41 14100 5

Снимка Правителствена информационна служба

Правителството няма да предложи продължаване на извънредното положение по смисъла на конституцията. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов на брифинг в Министерския съвет. Извънредното положение за борба с коронавируса бе продължено до 13 май, но след тази дата няма да се удължава.

Част от прилаганите в момента мерки ще продължат да действат и след 13 май. Горанов обясни, че те могат да останат в сила два месеца след края на извънредното положение.

Остават редица противоепидемични мерки, които ще продължат и след това, обясни министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. За целта ще бъдат променени други закони и наредби, които ще дават право на министъра на здравеопазването да издава заповеди за карантина, изолации и други противоепидемични мерки в страната или отделни региони в страната.

Министърът на здравеопазването ще може по предложение на държавния главен здравен инспектор да обявява извънредна обстановка на територията на страната или на отделни територии на страната, обясни Ананиев. Конкретните мерки се определят с акт на министъра на здравеопазването.

Здравният министър съобщи, че 14-дневната задължителна карантина за всички, влизащи в България, ще остане.

Съдебната система заработва

След 13 май се възобновява работата на правосъдната система в пълния ѝ обем и обхват. Възобновява се разглеждането на всички дела, съобщи правосъдният министър Данаил Кирилов.

Частично ще останат ограничения в областта на частните съдебни изпълнители, които няма да могат да налагат запори и да извършват принудителни мерки със събирането на задължения. Нотариуси и съдии по вписвания започват работа в пълен обем, посочи Данаил Кирилов.

Социалният пакет остава

Предвидени са изменения и конкретизация на действащите норми в т.нар. социален пакет за защита. Някои от мерките не се ограничават до следващите два месеца, има по-дълги срокове.

Част от измененията в другите закони потвърждават и удължават сроковете във връзка с документите на чужденци, пребиваващи в България, по отношение на мерките, приети в Кодекса на труда и във връзка с неплатения отпуск, по отношение на Кодекса за социално осигуряване, по отношение Закона за държавния служител, по отношение на учениците.

Потвърждава се голяма част от мерките в областта на държавната собственост, на Закона за развитие на културата, на Закона за културното наследство, нови мерки по отношение на пречистването на водоизточниците, мерки за осигуряване на електроподаването на лечебните заведения, данъчни и акцизни мерки, предприети в основния закон за извънредното положение, включително и в закона за корпоративното облагане.

60/40 ще продължи до 30 юни

Mярката 60/40 ще продължи своето действие до 30 юни, каза министърът на транспорта Росен Желязков.

Tой обобщи, че на 13 май извънредното положение отпада поради изтичане на срока, за който е обявено.

“Приетият днес проектозакон, който ще бъде предложен утре на вниманието на парламента, не обхваща изчерпателно всички случаи за уреждане на преодоляване на последиците от пандемията. Той е една рамка за връщането на нормалността в икономически, политически и стопански оборот в страната. От гледна точка на ограничителните мерки те се концентрират само в министъра на здравеопазването по предложение на главния държавен санитарен инспектор. Затова те са изчерпателно изброени“, каза още министърът.

Желязков обясни, че останалите мерки са заложени в преходни и заключителни разпоредби в законопроекта и касаят всички онези права, които по Закона за извънредното положение преустановяват действието си към 13 май и следва да продължат действието си до прекратяване на извънредното положение. Това е предвидено, за да има плавен преход към възстановяването на стопанския оборот“, каза още Желязков.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22092

5

Стефан

05.05 2020 в 06:45

А аз така и не разбрах какви мерки, и защо бяха наложени.
Във всеки случай, борисов не успя да обясни смисълът им.

Всичките бяха лесно заобиколими. Всичките бяха пренебрегнати от наложилите ги. Всичките бяха неконтролируеми. Всичките бяха игнорирани от населението.
А ако утре се наложи да се приложат реални мерки, а населението вече знае, че може да отсвири властите?

16101

4

order

04.05 2020 в 22:07

А ТУЛУПА що го нема....

14751

3

Нострадамус

04.05 2020 в 20:36

Публикувано във факти.бг: МС реши: Извънредното положение пада на 13 май, но се удължават с два месеца Рестриктивните мерки, които то налагаше на Народа (:

13355

2

aviatora

04.05 2020 в 20:33

Всички тези заедно с главната мутра да заминават в СЦЗ!!!

7671

1

Hissarion

04.05 2020 в 20:04

Извънредното положение отпада, но мерките остават препоръчителни. Така хем няма основание за икономически помощи за населението, хем отговорността за нарастване на заразените ще бъде прехвърлена на самите заразени. Боко обра точките за ранните мерки, сега бърза да обере и тези за първо премахване на изолацията.