Изкоренете корупцията, призова Байдън от трибуната на ''Три морета'' в София (обзор)

OFFNews Последна промяна на 08 юли 2021 в 20:12 3434 1

Снимка president.bg

Демокрациите трябва да докажат, че могат да работят за народите си, да се инвестира в добра инфраструктура по прозрачен начин, включително чрез инициативите по "Три морета", да се изкорени корупцията. 

Това заяви президентът на САЩ Джо Байдън във видеообръщение към участниците в Шестата среща на върха на форума за регионално сътрудничество "Три морета".

Българският държавен глава Румен Радев е домакин на международното събитие, в което участват президенти и ръководители на делегации от 12-те държави участнички от ЕС и стратегическите партньори – САЩ, Европейската комисия и Германия. Форумът се провежда на 8 и 9 юли в Националния дворец на културата в София.

САЩ ви подкрепя във всяка стъпка, ангажираме се да могат да се подобрят връзките във вашия регион и с институциите, за да може Европа да изпълни отколешната си цел - да е обединена, да работи и да живее в мир, заяви Байдън.

Американският президент подчерта, че САЩ подкрепя инициативата "Три морета", тъй като тя дава "невероятен потенциал да се подобри просперитета на този регион и на целия свят".

Като работите заедно, ще укрепите суверенитета, ще се укрепи енергийната сигурност и всички граждани на региона ще могат да се конкурират и да процъфтяват, за да може светът да е по-сигурен, да няма държави, които саботират други с кибер атаки, каза още Байдън. Можем да го постигнем заедно, добави той.

Румен Радев: Нашият регион ще става все по-привлекателен за стратегически инвестиции

Регионът на Централна и Източна Европа ще бъде все по-привлекателен за мащабни стратегически инвестиции, благодарение на засиленото партньорство в рамките на Инициативата „Три морета“, заяви Румен Радев при откриването на Президентския панел на Бизнес форума, който се провежда в рамките на Шестата среща на върха.

По думите на Радев, Инициативата „Три морета“ се е утвърдила като платформа за диалог за определяне на стратегически насоки за ускоряване на икономическия растеж и чрез транспортна, енергийна и дигитална свързаност да се преодолее изоставането на нашия регион в развитието на инфраструктурата, в сравнение със Западна Европа, и така Старият континент да стане по-хомогенен, единен и проспериращ.

„Реалисти сме и напълно осъзнаваме колко трудна и изключително амбициозна е тази задача, тъй като необходимите инвестиции значително надхвърлят наличните ресурси, както на отделните държави, така и европейските фондове. Въпреки това, осъзнаваме и огромния потенциал, който може да бъде разгърнат със силата на общите ни усилия“, отбеляза президентът.

Като ключови фактори за успеха на инициативата Румен Радев определи привличането на значим инвестиционен интерес, насърчаването на иновативни форми за интелигентен растеж и създаването на работещи бизнес партньорства.

Румен Радев открои приноса на Инвестиционния фонд, създаден преди две години, за прилагането на принципно нов подход за мобилизиране на частния капитал, което изпраща ясен сигнал към бизнеса.

„Свидетели сме на първите три инвестиции във всяка област на сътрудничество – транспорт, дигитализация и енергетика, реализирани за по-малко от година и очакваме тази динамика да се ускори“, посочи държавният глава.

Конкурентоспособността и икономическият успех изискват разработване и внедряване на „интелигентни решения” в енергетиката, транспорта и дигитализацията и активно партньорство още при научните изследвания и иновациите, подчерта още президентът.

Румен Радев изрази амбицията на България за постигането на много по-добра свързаност в науката, образованието, технологиите и иновациите, за развитие на потенциала на младите хора от региона, които да останат ангажирани с неговото развитие. В рамките на форума е организирана и среща на агенциите за научноизследователска и развойна дейност и иновации на участващите в инициативата страни, с очакване да се постигне споразумение за сътрудничество.

В изказването си държавният глава припомни и че без активно сътрудничество с нашите съседи в сферата на енергетиката и транспорта, синергията по оста Север-Юг няма да бъде напълно завършена и приветства отправената обща покана към президента на Гърция да бъде гост на форума.

Президентът на Германия призова за сближаване между Източна и Западна Европа

Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер изрази подкрепа за целите на Инициативата „Три морета“ за укрепване на свързаността и сигурността в региона.

„Искаме да се ангажираме още повече за изпълнението на тази цел, особено когато конкретните проекти съвпадат с нашата визия за по-зелена Европа“, посочи Щайнмайер.

По думите му Германия, като страна в сърцето на Европа, има интерес от засилване на връзките Север-Юг и Изток-Запад и сближаване между Източна и Западна Европа.

Кристалина Георгиева: Винаги е удоволствие да се върнеш у домa

Винаги е удоволствие да се върнеш у домa. От създаването си преди шест години инициативата допринася за положителния импулс за растеж в региона и за неговия забележителен напредък. Икономиките на държавите от региона на Трите морета продължават да постигат по-добри резултати от тези на западноевропейските си съседи. В периода 2015-2019 г. те отбелязват среден годишен ръст на БВП от 3,8 %, което е почти два пъти повече от темпа на растеж на ЕС-15. Тези по-добри резултати се запазиха и в най-лошите времена през миналата година, когато COVID-19 предизвика дълбока рецесия в целия свят, заяви управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева в рамките на Бизнес форума.

Икономиките на държавите от региона на Трите морета се свиха със средно 4 %, докато в Западна Европа свиването беше около два пъти по-голямо. В перспектива, дванайсетте икономики са на път да възстановят нивото на БВП от 2019 г. до края на тази година и да продължат да намаляват разликата в доходите в средносрочен план, като до 2025 г. ще растат с около 1,2 % годишно повече от икономиките на ЕС-15. Това е чудесна новина — тя означава, че регионът остава твърдо на пътя на конвергенцията със западните си съседи, наравно със стремежите на хората в него. Това е и потвърждение на ползите от изграждането на устойчиви пазарни икономики и стабилни макроикономически основи — те послужиха добре на региона при настъпването на кризата и ще продължат да го правят и в бъдеще, каза Георгиева.

Голяма част от вече направеното, за да се даде приоритет на инфраструктурата и свързаността, е ключов компонент на тази устойчивост и на способността на икономиките ви да се възстановят толкова убедително. Това ще бъде жизненоважно за поддържане на темпа на конвергенция, подчерта тя.

Първо, инвестициите в инфраструктура могат значително да увеличат производствения капацитет и промишления продукт. Според нашите оценки за всяко похарчено евро това ще доведе до увеличаване на производството с 1,7– 2,5 пъти в дългосрочен план. При това не става дума само за стимулиране на днешната икономика, а за изграждането на икономиката за утрешния ден. Правилните инвестиции, които отчитат необходимостта от възприемане на нисковъглероден и устойчив на климатичните промени път на растеж, могат не само да подобрят свързаността, но да го направят, като ускорят прехода към новата икономика на климата, повишавайки конкурентоспособността на региона в бъдеще, каза управляващият директор на МВФ.

Второ, на фона на всички трудности и страдания пандемията насочи вниманието ни към стойността на цифровата свързаност. Тя винаги е била водещ приоритет за инициативата „Три морета“, а днес става още по-приоритетна. На трето място, пандемията даде възможност да се разбере, че „социалната“ инфраструктура е също толкова значима, колкото и „физическата“. Последните 16 месеца разкриха недостатъци в обхвата и качеството на здравеопазването в много части на света. Този регион не прави изключение — тук разходите за здравеопазване са две трети от тези в Западна Европа, което утежнява предизвикателствата, свързани с неблагоприятните демографски условия, заяви Кристалина Георгиева.

Позволете ми да завърша с кратък личен коментар. Когато навремето защитих докторската си степен по икономика в някогашния Институт „Карл Маркс“, България, както и останалите страни от бившия Съветски блок, дори не беше член на МВФ. Подобно на нашите страни, работих усилено за преодоляване на наследството от миналото ни и твърдо вярвам, че това ни прави по-силни. Инициативата „Три морета“ е плод на силата именно на този опит и убеждение: пожелавам ви успех в разгръщането й в максимална степен за изграждането на динамични и благоденстващи икономики за всички наши народи, каза още Георгиева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови