Изключеният депутат: Имах „зелена светлина“ от ДПС за преференциална кампания

OFFNews - Бургас 21 април 2017 в 14:00 10287 3

Снимка burgasinfo.com

Ангел Исаев

Изключеният от парламентарната група на ДПС депутат Ангел Исаев опроверга ръководството на Движението, като обяви, че е имал "зелена светлина" от него да води преференциална кампания. Исаев бе изгонен още в първия парламентарен ден с мотива, че не се е подчинил на искането да се откаже от мястото си в НС, защото бил избран "случайно", на принципа 15/15.

Преференциалният вот за Исаев пренареди листата в Бургас и изхвърли от 44-то Народно събрание дългогодишният депутат Дурхан Мустафа.

Тя, работата беше много отдавна. Знаеше се, че в Бургас се играе преференциално. Даже и председателят на партията го знаеше, но не взеха нещата по-сериозно. Аз имах "зелена светлина" от централата да играя с преференции. Думите бяха: „По-добре преференции, отколкото загубени гласове“, коментира Исаев.

Той не разбира защо е изключен от парламентарната група и не е сигурен дали още е член на партията. В ДПС е от 17 – 18 г. Тръгнал от младежките ù структури, бил е кмет от нейната листа (на с. Рудник, сега квартал на Бургас – б.а.), а последно – общински председател за Бургас. Твърди, че няма да напуска ДПС по свое желание.

На местните избори през 2015 г. принцип на Движението бил да не се прави преференциална кампания. Той бил втори в листата, но не влязъл в общинския съвет - изместил го преференциално избрания Йордан Козарев.

Бях много разочарован, написах докладна до централата на ДПС – никакъв отговор. Поставете се на мое място – един път съм пренебрегван вече“, казва Исаев.

Той е категоричен, че преференциите за него са реални, въпреки че номерът на ДПС в бюлетината, съвпада с този на неговото място в листата – 9.

Той отрича избирането му е да е плод на случайност или грешка. "Защо в селото на Дурхан Мустафа аз нямам една преференция? Как всичките гласуваха 9/2? 300 – 400 гласа? Там нямаше ли един случаен? Един да гласува за мене с 9/9?“, пита Исаев.

Той посочва още, че Мустафа, който очевидно ще стане депутат след напускането на НС на водача на листата в Бургас Камен Костадинов, е подвел много хора. Определя го като човек, който не е желан от нито една структура на партията, а на следващите местни избори това щяло да си приличи.

Потърсихме Мустафа за коментар, но не го открихме на мобилния му телефон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

3

мнение от IP

21.04 2017 в 15:34

Аз пък не разбирам какво значи да не играем преференциите? Нали смисълът в закона за преференциите е хората да имат право на избор на определен човек от партийната листа. (форма на мажоритарен избор). Това значи ли, че всеки, който е с номер еднакъв с този на листата, автоматично се изключва от правото на преференция за него? Що за глупост?

29216

2

Лопе де Вега

21.04 2017 в 14:41

Мислех да питам, отказах се и пак реших - каква е тази преференциална кампания? Аз ли съм прост или тоя е съвсем неграмотен. У нас изборната кампания се прави за партийни списъци. Онуй, неговото значи ли, че е имал право да агитира лично за себе си - демек, гласувайте за мен. Аз съм номер девет. Тогава за какво е реденето на списъка, че на моменти някои се фащат за гушите - аз съм по-първи, не, аз съм още по-... Верно не разбирам.

Поздрав!