Избрани с преференция депутати с декларация в защита на Палев и Хюсмен

Нели Чолашка 04 декември 2014 в 13:02 4317 1

Георги Кадиев

Избрани с преференция депутати от БСП и Реформаторския блок излязаха с декларация в защита на изгонените от групата на ДПС Муса Палев и Гюнай Хюсмен.

От ръководството на ДПС обявиха миналата седмица, че изключват Палев и Хюсмен от групата, защото са влезли в парламента с преференциален вот, а са обещали да не го правят.

Под декларацията са се подписали Георги Кадиев от БСП, който водеше активна кампания за преференциално гласуване преди изборите, Мартин Димитров и Борислав Малинов от Реформаторския блок и социалистите Димитър Димитров, Манол Генов и Добрин Данев. Те са влезли в Народното събрание благодарение на преференциален вот за тях.

Депутатите от ГЕРБ, които са по същата линия в парламента, са отказали да се подпишат заради отсъствието на Цветан Цветанов, уточни Кадиев.

"Ние, избраните преференциално народни представители считаме изключването на Муса Палев и Гюнай Хюсмен от парламентарната група на ДПС за лош сигнал за демокрацията в българското общество", пише в началото на декларацията.

В нея се напомня, че на последните парламентарни избори 369 кандидати от парламентарно представените партии са преминали 7% бариера за издигане по-нагоре в листите, а 13 от тях са се заклели като депутати.

Според депутатите, подписали декларацията, това е ясен знак, че хората искат и търсят наличието на тази опция за гласуване и искат тя да работи.

Декларацията завършва с апел: "Затова призоваваме ДПС да преосмисли действията си и да не заличава правото на избирателите да посочват личностите, които искат да ги представляват редом с политическите сили в българския парламент. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови