Изборният ден започна нормално

OFFNews 02 април 2023 в 08:07 627 0

избори
Гласуването започна нормално.

Навсякъде в страната изборният ден започна нормално и без сигнали за нарушения в началото на вота.

В област Варна гласуването започна в спокойна обстановка, съобщават от МВР.

Оттам уточняват, че са предприети са всички необходими мерки за охраната на обществения ред, пожарната безопасност и осигуряването на спокойно протичане на изборния ден.

Гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес и са сътносими към действията на МВР, на денонощната телефонна линия 052/ 615166 или на [email protected].

Изборният ден в град Пловдив започна нормално, всички секции са отворили навреме. Това съобщи за БТА председателят на 16 Районна избирателна комисия (РИК) Калоян Сухоруков. По думите му още вчера четири машини не са успели да стартират и в тези секции гласуването ще се извършва само на хартия.

Общият брой на избирателите, съгласно списъците за секционните избирателни комисии е 302 226. Най-много са гласоподавателите в район "Южен" - 67 473, а най-малко в "Западен" - 32 890. Избирателните секции в община Пловдив са 471. От тях три са с подвижна избирателна кутия за хора с трайни увреждания и девет, образувани в лечебни заведения и места за лишаване от свобода. Общо 115 избиратели ще гласуват в трите подвижни избирателни секции, 211 - в лечебните заведения, а в двете избирателни секции в затвора и ареста право да гласуват имат 153 лица.

В 454 секции ще се гласува с машини и с хартия. В 19 избирателни секции ще се гласува само на хартия - подвижните секции, секциите в болниците и три секции, в които броят на избирателите е под 300 и в четирите с дефектиралите машини.

За първи път в избирателните списъци влизат 1876 избиратели. Това са жители с постоянен адрес в Пловдив, родени в периода между 03.10.2004 г. – 02.04.2005г.

Изборният ден в област Видин започна нормално. Има неявили се членове на избирателни комисии по места, но няма неоткрити секции. Това съобщи за БТА Даниел Боянов, председател на Районната избирателна комисия (РИК).

"Има неявили се поради различни лични причини, за някои знаем от вчера, но няма нищо, което да попречи на изборния ден", коментира той. Машинно гласуване в областта има в 125 секции. Боянов посочи, че има технически проблем с една от машините в избирателната секция в Детска градина "Славейче" във Видин. Той каза още, че не е имало проблеми с охраната на избирателните секции и с МВР, въпреки множеството сигнали за взривни устройства в различни региони в страната.

Според официалния сайт на РИК – Видин, в Пети Видински избирателен район избирателните секции са общо 236, като най-много от тях са в община Видин – 121. Останалите секции са разпределени в общините Димово, Белоградчик, Брегово, Ружинци, Чупрене, Грамада, Ново село, Макреш и Бойница. Подвижните секционни избирателни комисии в община Видин са 13. Секциите за гласуване на избиратели с увредено зрение или със затруднения в придвижването са 29.

В Стара Загора и Разград гласуването до момента също протича нормално.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови