Изборите в Пловдив: Подари ли ПП-ДБ победата на ГЕРБ и ще я измъкне ли бившият кмет Славчо Атанасов

Ружа Райчева 29 септември 2023 в 12:20 2564 0

Форумът (Агората) на Филипопол и римският стадион в Пловдив

Снимка БГНЕС/Росен Калинов

Форумът (Агората) на Филипопол и римският стадион в Пловдив

"Поделиха" ли си ГЕРБ и ПП-ДБ София и Пловдив бе един от големите въпроси на местния вот. Номинациите и в двата лагера в Пловдив минаха през сериозни сътресения, като в крайна сметка излъчените кандидати са Костадин Димитров (ГЕРБ) и Ивайло Старибратов (ПП-ДБ). Но някои предричат и ситуация ''двама се карат, третият печели" - като третият е бившият кмет Славчо Атанасов.

Резултатът не е лесен за прогнозиране и заради липсата на консенсус в управляващата "сглобка" дали ще подкрепят кандидатите си на вторите турове на национално ниво. Борисов декларира, че при балотажите партията му би подкрепила кандидат-кметовете на (не)коалиционните му партньори ПП-ДБ. Те обаче дадоха да се разбере, че такова генерално решение няма и ще решават за балотажа по места едва след първия тур.

Месеци преди вота стана ясно, че досегашният градоначалник Здравко Димитров няма да се яви. Бойко Борисов публично му поиска оставката през февруари т.г. заради "системно несправяне" с текущи проблеми. Борисов не посочи конкретен случай, но събитията се развиха около казуса с прехвърлянето на акциите на Пловдивския панаир на Георги Гергов.

За изборите на 29 октомври ГЕРБ номинира Костадин Димитров - активен спортист и вицепрезидент на Българската федерация по таекуондо. Сега той е кмет на пловдивския район "Тракия". Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов го описа така: "тих, мълчалив и добре работи". Костадин Димитров е районен кмет от 2011 г., а преди това е работил като зам.-кмет в район "Централен" и в частния сектор. Има магистратура по математика от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

Не без сътресения мина и номинацията на ПП-ДБ. Очакванията бяха, че за кмет ще бъде издигнат издателят и депутат Манол Пейков, който е популярен и с обществената си дейност и множество благотворителни инициативи. Изненадващо вместо него бе предпочетен Ивайло Старибратов - бивш депутат на ДБ и дългогодишен директор на Математическата гимназия в града.

В знак на протест Пейков зае последното място в листата с кандидати за общински съветници със заявката, че ако бъде избран, ще се откаже от мястото си.

Бившият кмет (тогава издигнат от ВМРО) и бивш народен представител от Национален фронт за спасение на България (НФСБ) Славчо Атанасов отново отива на избори, подкрепен от коалиция "Съединени за Пловдив", от която са част седем партии. Очаква се, че има възможност той да стигне до балотаж.

Кандидатът за кмет на "Възраждане" в Пловдив е депутатът Ангел Георгиев. БСП издигнаха арх. Костадин Палазов, който e дългогодишен член на партията и един от водещите архитекти в града. Бил е кандидат-депутат на БСП. "Има такъв народ" издигнаха депутата Станислав Балабанов, който дълги години е работил като журналист в телевизията на Слави Трифонов 7/8.

Кандидат-кметовете в Пловдив са:

Костадин Димитров Димитров: ГЕРБ

Ивайло Пеев Старибратов: Продължаваме промяната - Демократична България

Ангел Жеков Георгиев: Възраждане

Красимир Романов Асенов: ДПС

Костадин Иванов Палазов: БСП

Станислав Светозаров Балабанов: Има такъв народ

Славчо Стоев Атанасов: Съединени за Пловдив

Иван Калоферов Калоферов: Движение Демократично Действие

Николай Тодоров Иванов: Пряка демокрация

Петър Христов Петров: Българска социалдемокрация – Евролевица

Руси Петров Чернев: Консервативна България

Борис Иванов Лозанов: НДСВ

Яни Панайотов Иванов: Български възход

Атанас Владимиров Бояджиев: Левицата!

Юлияна Рангелова Рангелова-Илиева - Глас народен

Стефан Стелиянов Станев: МИР

Тодор Лилов Чонов: Свобода

Савина Давидова Петкова: Българска прогресивна линия

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика