Изборите поскъпнаха няколко пъти, правителството отпусна още 65,25 млн. лв.

Георги А. Ангелов Последна промяна на 03 февруари 2021 в 14:16 2014 0

„За осигуряване на честни и прозрачни избори днес отпускаме 65 251 000 лева за различните дейности за провеждане на изборите“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на редовното заседание на Министерския съвет. Той добaви, че заедно със средствата за закупуване на машини за гласуване общо до този момент правителството отпуска близо 110 милиона лева за разходите по подготовката на изборите за народни представители през 2021 г.

Това означава, че за 4 г. парламентарните избори са поскъпнали няколко пъти. За сравнение - на вота преди 4 г. правителствената субсидия беше 29 641 103 лв. За изборите през 2009 г. държавата, тоест данъкоплатецът, е платил почти 16,5 млн. лева. Следващите парламентарни (2013 г) струват 21 млн. лв., което ще рече поскъпване с почти 25%, Избирането на 43-ото Народно събрание (2014 г.) е с цена над 25 млн. лева. В тези суми не са включени сумите за издръжка на ЦИК и парите, които държавата дава на партиите за реклама. 

Одобрените днес средства са с 1,2 милиона лева повече спрямо първоначално разработения от Министерството на финансите вариант. Така се удовлетворява искането на Централната избирателна комисия за възнагражденията на членовете на РИК и на СИК. Дейностите, които ще бъдат финансирани със средствата, включват подготовка и отпечатване на избирателните списъци, закупуване и изработване на необходимите изборни книжа и материали и отпечатване на бюлетините, както и
логистично осигуряване на областните и общинските администрации и на администрацията на Министерския съвет, уточнява правителствената информационна служба.

Парите ще се изразходват и за възнаграждения на членовете на районните и секционните избирателни комисии, за компютърната обработка на данните от гласуването и издаването на бюлетин с резултатите от изборите, както и за провеждане на разяснителна кампания за правата и задълженията на гражданите и начина на гласуване.

Ще бъдат организирани местата за гласуване и ще бъде обезпечено гласуването с подвижна избирателна кутия или в отделна избирателна секция на избирателите, поставени под задължителна карантина или задължителна изолация, както и за лицата с COVID-19, настанени в лечебни заведения. Ще бъдат осигурени всички необходими средства за защита като предпазни маски, ръкавици, дезинфектанти и др. за създаване на здравословни и безопасни условия за произвеждането на избори по време на извънредна епидемична обстановка, добавя информационната служба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X