Изборите показаха, че българите не искат Кремъл и Ердоган да ги управляват

Вотът за ДПС трябва да е урок за партиите, че трябва да защитават само български интереси, казва Иван Костов

OFFNews 07 ноември 2015 в 13:06 8964 22

Иван Костов

Снимка Булфото/Любомир Бенковски - Бенджи

Иван Костов

"Характеристиката след местните избори е стабилизация, която дава основания да се очаква пълен мандат, тоест окончателно излизане на политическата криза на двата предсрочни избора през 2013 и 2014 г. Това е основно, което намалява силно рисковете откъм политическата система." Това заяви ръководителят на Лабораторията за управление на рискове премиер (1997-2001) и председател на Демократи за силна България (2004-2013) Иван Костов в интервю в предаването "Седмицата" по Дарик радио.

Според него протестите на полицаите не променят картината в страната.

"Изборите имат още един положителен елемент - изгряването на нови политици по места, които са добри управленци, добре владеят инструментите за управление и добре комуникират с обществото, поради което местната общественост им дава силна подкрепа. Надявам се, че ще се роди нова политическа генерация, които знаят как да печелят доверие, как да говорят с хората, как да управляват", каза Костов и даде за пример кметовете на Бургас и Стара Загора.

Резултати

"Много важен резултат от изборите е, че проруските партии - БСП, Атака и АБВ, които се бореха кой да представлява интересите на Кремъл в България, получиха трети удар след европейските и парламентарните избори. Те вземат много малък процент гласове. Това показва, че българският избирател предпочита окончателно избраният проевропейски и проатлантически път на страната", каза Костов.

Той коментира и резултатите на ДПС, които загубиха всички големи общини, които са управлявали досега, с изключение на Кърджали.

"Интересен е начинът, по който гласуваха избирателите на Движението за права и свободи. Не е тайна, че то силно се сближи със силно ислямисткия и османиски режим на Ердоган в Турция. Резултатът показа, че българските турци и българските изселници не са поддръжници на ислямистката и османиската политика на Ердоган. Те са проевропейски турци - децата им са в Европа, работят в Европа и не може да се очаква, че те ще споделят идеята, че България е заден двор на Турция, която сервира Давутоглу в Сараево.

Успешният бунт срещу ДПС, който обхвана ядрото на тяхното избирателно тяло, и свалянето на кметове на ДПС означават че ДПС ще трябва да промени начина, по който се позиционира или ще търпи загуби.

Това трябва да е урок на политическите партии, че трябва да защитават единствено и само български интереси и никакви други."

Според Костов предстоящият ключов момент ще е предстоящият избор на нов главен мюфтия, ако и последната инстанция потвърди отстраняването на Мустафа Хаджи.

"С малко усилия може да бъде отстранено влиянието на турския Дианет върху българското мюфтийство, което е нетърпима ситуация за българска институция, при това религиозна. Тези, които са загубили доверието, които са отстранени от съда, трябва да направят крачка назад и да се намери платформа, върху която да се консолидират българските мюсюлмани независимо от Турция."

Изборни скандали

По повод скандалите, предизвикани от лидера на "Атака" Волен Сидеров и депутати на партията Костов заяви:

"И в Украйна имаше един Дарт Вейдър, който правеше същите скандали - знаем, че това е проект на Кремъл. Аз не казвам, че тук всичко е кремълски проект, но опитът да бъдем третирани като страна, която не може да си проведе изборите, много вреди на авторитета ни и налива вода в чужда атака срещу България".

Костов определи като "много огорчаващ" факта, че "не можем да приключим резултатите от изборите".

"ЦИК не могат да дават на гражданското общество резултати в проценти. Трябва да ги обявяват в гласове. ЦИК не знаят за какво са там. Тяхната роля е да сумират и официализират резултатите. А вече 14 дена не могат да го направят. Качват протоколи на сайта си, а къде са числата, резултатите? Къде е "Информационно обслужване"? Толкова думи се изплещиха от тях по каквито и да е теми, а не могат да сумират резултатите! Пратиха един от представителите на ЦИК да каже, че били 5 милиона единици информацията. Което не е вярно. Говоря за Цветозар Томов. 5 милиона са, но 4.5 от тях са нули. Не може това, което е очевидно за всички, да продължава. То подхранва съмненията, че България не е провела изборите както трябва, че изборите не са честни", възмути се Костов.

Той беше категоричен, че тези числа трябва да се появят на сайта на ЦИК и да се верифицират от "Информационно обслужване". "Иначе напрежението в страната ще се увеличава от едни избори, които никой няма да постави под съмнение - ясно е, че ГЕРБ са много по-силни от БСП, но да не можеш да ги отчетеш е много странно".

По повод последните скандали и напрежението, демонстрирано между ГЕРБ и Реформаторския блок, бившият лидер на ДСБ заяви:

"Реформаторският блок е втора политическа сила в големите градове - София, Пловдив, Варна. Спечелиха повече балотажа от които и да било останали партии, освен ГЕРБ.

Тежката загуба е за ДПС и БСП, и се опитах съвсем доброжелателно да им кажа на какво се дължи".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!