Иво Мирчев вика НСИ в парламента, за да обясни за срива с преброяването

OFFNews 09 септември 2021 в 11:40 2702 4

Иво Мирчев

Депутатът от "Демократична България" Иво Мирчев обяви, че ще извика на изслушване в парламента представители на НСИ, за да обяснят как е допуснат срива в системата за националното преброяване.

Мирчев ще призове НСИ в новосъздадената комисия по дигитализация, чийто председател е.

"Трудно е за вярване, но не са изпълнени елементарни дейности за защита на платформата за национално преброяване от DDoS атаки. НСИ имаше 10 г. да се подготви за този момент. През последните 6 г. в страната бяхме свидетели на серия атаки към технологичната инфраструктура на много държавни институции.

Оказва се, че в НСИ никой не си е направил изводи от това. В резултат - защитата от атаки на платформата е сгрешена концептуално. В крайна сметка това доведе до съвсем неочакван крах. Крах, който можеше да бъде предотвратен ако някой се бе сетил да се защити адекватно. Спешно в Комисията по дигитализация ще извикаме НСИ, за да чуем кой носи отговорност за това и ако е нужно ще им предоставим и експерти, които да ги подпомогнат в тези извънредни обстоятелства", написа Мирчев във фейсбук профила си.

Хакерски атаки затрудняват достъпа до онлайн преброяването още от първия ден от стартирането му на 7 септември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

3

Райчо

09.09 2021 в 13:07

Г-н Мирчев, като не разбирате една работа, защо не си гледате политиката в НС , а давате акъл за нея? DDos атаката е трудно преодолима ако е направена от опитни хакери - необходими са доста средства и знания за отблъскването й. Това е горе-долу ние с вас да сме на 2 метра и да си говорим, а между нас да има духов оркестър, свирещ с пълна сила. Колко ще се чуем и разберем? Заяждането по технически въпроси не е като това по политически, защото изисква интелект и знания.

14469

2

случайно прочетох

09.09 2021 в 12:02

Мирчев, не си губете времето с тъпотии!
Ясно е, че в НСИ работят калинки!
Приемете важните за момента закони!
Закрийте спец съда и прокуратура!
Гласувайте планът за възстановяване!
Пък НСИ ще го прочисти едно редовно правителство!

6145

1

kokoten

09.09 2021 в 11:48

Мирчев,и те са некадърни колкото вас....какви обяснения какви пет лева....20 години не можахте да направите електронно правителство,ти за едно преброяване си се загрижил...сигурно некой второкласник е хакнал системата,е така, за кеф....а ние сега се чудим и се маем какво е станало...неразбираемо е също защо се броим,какво ще последва от това...НСИ поредната куха институция от която полза никаква...

 
X

Подкастът на OFFNews