Иво Христов в ЕП: Войната не трябва да е повод за енергийно самоубийство на Европа

„Безотговорно е да повтаряме мантрата за атома и газа като преходни енергоизточници, докато намаляваме градуса на топлата вода и ограничаваме времето за душа на гражданите", смята евродепутатът

OFFNews 19 май 2022 в 12:40 944 0

Иво Христов

Снимка SD

Иво Христов в Европейския парламент

„Войната не трябва да е повод за енергийно самоубийство на Европа. Обявихме отказ от руския газ, а сега търсим механизми как да заобиколим собствените си декларации, за да се впишем в новите схеми за разплащане.”
Това заяви в изказването си по време на пленарната сесия на Европейския парламент в Брюксел Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП (S&D).

Евродепутатите проведоха дебат на тема „Планът REPowerEU: Европейска солидарност и енергийна сигурност в контекста на нахлуването на Русия в Украйна и неотдавнашното спиране на доставките на газ за Полша и за България“, в рамките на който бе представена и официалната позиция на Европейската комисия.

„България е сред най-зависимите от руския газ страни, която се отказа от руските доставки. За своя сметка. Към момента ние търпим загуби от това, че се придържаме към европейската стратегия. А може би от собствената си наивност“, каза още Иво Христов.

По думите му идеологизирането на Зелената сделка трябва да отстъпи място на реализма.

„Безотговорно е да повтаряме мантрата за атома и газа като преходни енергоизточници, докато намаляваме градуса на топлата вода и ограничаваме времето за душа на гражданите“, смята Христов.

Енергийната независимост е илюзия. Ние заменяме една зависимост с друга. Обричаме икономиките си на скъпи суровини. Нужен ни е мир, трябва усилие към мир, конкурентни цени, надеждни доставчици и съюзна политика в закупуването на газ. Нужна ни е солидарност на дело, а не на думи“, завърши изказването си българският евродепутат.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП:

https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови