Иванов осмя Борисов: Данте, Шекспир, Мирчев и Божанов контролират софтуера на ЦИК

Бойко Борисов сътвори поредната "Божествена комедия" от тъпотии

Даниела Добрева 29 октомври 2021 в 20:00 10570 3

Днес Бойко Борисов е сътворил поредната "Божествена комедия" от тъпотии. Сбъркал Данте с Шекспир. Обвинил "Да, България", че контролира софтуера на машините за гласуване - четирима души го контролирали. Зад тези негови обичайни тъпотии обаче се крият процеси, които съвсем не са смешни.

Това коментира съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов във фейсбук. 

Той обясни, че Борисов, заедно с ДПС и хора от други партии, продължават да водят съпротивата срещу модернизацията на България. Продължават да държат страната в миналото, да затрудняват въвеждането на технологии, които да направят живота у нас с по-високо качество. А залогът на тези избори е накъде ще тръгне България. 

Христо Иванов обясни обвиненията на Борисов за това, че ДБ има нещо със софтуера, с факта, че коалицията прави опити да проучи възможностите и да се направи независим одит на софтуера на машините и всички партии да получат достъп до сорскода.

Той бе поискан от ДБ още за изборите през април, но ЦИК отказа. Сега коалицията прави трети опит, "за да е сигурно, че техниката работи както трябва". 

Иванов даде пример с Разград, където според изследване, след въвеждането на машинното гласуване драматично са скочили заявленията за използване на мобилна секция, защото при тях гласуването е с хартия.

"ДПС последователно се бори против машинното гласуване не в интерес на възрастни хора, защото ако те ги интересуваха, щяха да използват например онова приложение, които ние безплатно сме направили, за обучение на всички граждани. ДПС ги интересува възможността да се прилагат изпитаните схеми за контролиран и купен вот, за които машинният вот е пречка", отбеляза Христо Иванов.

Имало и заплаха за граждански арести на полицаи, ако се опитат да спрат търговията с вот. А това може да доведе до междуетнически сблъсъци с органите на властта, посочи Иванов. 

"Въвеждането на новите технологии ще изтика в ъгъла българската мафия, българските схемаджии, защото модерните технологии означават удобство, прозрачност, отчетност, ефективни институции и равни права за всички", бе категоричен съпредседателят на ДБ. 

Иванов обясни още, че с днешното решение на ЦИК да се броят разписките на двата вота на 14 ноември ще затрудни работата на изборните комисии и рискува да доведе до срив отчитането на резултата. Освен това може да се използва като аргумент за връщането на хартиените бюлетини. Не е изключено и да се ползва за саботаж, ако някой от гласуващите си тръгне с разписката.

"Коалицията, която печели от въвеждането на разписките - ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и БСП. Същата коалиция се е опитала да дерегистрира ДБ, защото е използвала електронни подписи", изтъкна Христо Иванов.

 

  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови