Иван Таков припомни Умберто Еко и Ур-фашизма

OFFNews 09 февруари 2023 в 14:19 1638 6

Съветниците от БСП

Снимка БСП-София

Съветниците от БСП се обявиха срещу Луковмарш

Общинските съветници от групата на "БСП за България" призоваха всички политически групи в СОС да заявят категорична позиция срещу Луковмарш. Те направиха това в официална позиция, която председателят на БСП - София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков представи в началото на днешната сесия. 

"За кой ли път в София се подготвя демонстрацията на омразата - Луковмарш! Този "парад", организиран от идеолозите на новия български фашизъм е наречен на генерал Христо Луков. Нека ви кажа - нито за миг не забравяйте, че през Втората световна война той е начело на пронацисткия Съюз на българските национални легиони. Този съюз е от най-видните поддръжници на Закона за защита на нацията, влязъл в сила през януари 1941 г., припомни Иван Таков в изказването си. - Антисемитизмът на Луков и на неговите последователи е петното върху една от най-достойните страници в българската история. Точно режимът, поддържан от генерал Луков и неговия Съюз, разрешава и активно участва в депортацията на 11 343 евреи от окупираните от царство България територии в Беломорска Тракия, Вардарска Македония и град Пирот. Всички те са убити в концлагера Треблинка".

Иван Таков посочи и още един важен факт. Той отбеляза, че през 2018 година Европейският парламент прие документ, в който изрази безпокойство от новите прояви на фашизма, расизма и ксенофобията. Този документът призова държавите-членки на Европейския съюз да забранят неофашистките и неонацистките формирования и тяхната дейност.

"Паметта на всички жертви ни повелява да отречем завинаги фашизма, расизма, ксенофобията, антисемитизма и всички други форми на дискриминация, каза Иван Таков. - Как да бъдем европейци, разрешавайки тази низост?!".

Лидерът на БСП - София припомни също, че от години общинските съветници от групата на социалистите призовават за забрана на подобен вид паради, движения, действия и демонстрации на расова, етническа, религиозна нетърпимост и антисемитска пропаганда.

"За мое съжаление, уви - всички призиви досега остават без успех. Защо? Отговорът е ясен - липсата на съответни мерки срещу подобни прояви, коментира Иван Таков.- През последните години се нагледах на нарастваща нетолерантност, на ксенофобия, на "коагулиране" по Умберто Еко, на фашизъм у нас, из цяла Европа и по света".

Председателят на групата на "БСП за България" в СОС цитира и есето на Еко "Ур-фашизмът" или вечният фашизъм, в което изброявайки признаците на "кафявата чума", италианският писател предупреждава: "Ур-фашизмът е все още около нас, понякога съвсем неприкрит. За нас щеше да е толкова по-лесно, ако на световната сцена излезеше някой и кажеше: Искам отново да отворя "Аушвиц", искам черноризците отново да парадират по италианските площади. Животът не е толкова прост. Ур-фашизмът може да се върне под най-невинното прикритие. Наше задължение е да го разкрием и да посочим с пръст всяко негово проявление – всеки ден, във всяка част на света".

"Какво ли би казал Умберто Еко за Луковмарш, попита риторично Иван Таков. - Ние, повечето българи, никога не сме приемали и не приемаме демонстрации на подобна фашистка идеология. Голямо доказателство за това е спасяването на българските евреи - гордост за днешна България! Затова настоявам за решително отхвърляне на тези и други опити за реабилитиране на престъпната идеология на фашизма и нейните поддръжници".

От името на групата на БСП Иван Таков настоя още кметът Йорданка Фандъкова и управляващите в Столична община да заемат ясна позиция - "За" Луковмарш, или "Против" Луковмарш. "Нека да изясним този въпрос, за да не останем с впечатление, че негласно те подкрепят шепа неофашисти и лумпени, които под прикритието на приказки за демократични права, славят мракобесна идеология от отминали времена, в центъра на европейска София", завърши Иван Таков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3700

3

опетков

09.02 2023 в 15:43

Няма по-голям цинизъм от този, наследник на най-мракобесната антинародна партия БКП, избила хиляди българи, да ни говори за "фашизъм". Фашизмът в Италия, не е избил и една хилядна от това, което са избили "миролюбците" от БКП у нас. Не мога да отмина и гнусната лъжа, че видиш ли, въпросният генерал бил виновен за екстрадирането на евреите от окупираните земи, където всичко се е решавало от върховното немско командване. Не разбирам и какво толкова се възпаляват екскомунистите против духовните си братя-фашистите. И едните и другите са социалистически, работнически партии.

-529

2

6екеr4о

09.02 2023 в 15:22

Без значение от произхождението му съм сигурен, че подобна цветиста пледоария няма да чуем срещу честването, примерно, на 9-ти май, Ден победы, (то капитулацията на Германия е подписана предния ден, ма съвеЦката пропаганда дрънчи друго), у градинката зад Руската църква!
Там ежегодно се събират блядове, влачат една походна кухня и с песни и пляски преповтарят червения реперторар за победата над германския "фашизъм". Само те наричат войната "Велика Отечествена", та сега, след агресията в Украйна и кьоравите разбраха защо...

10298

1

AntiZ

09.02 2023 в 14:36

Само да припомня: този комунистически цървул е внук да един друг такъв-член на политбюро на БКП пеко таков. Като свински черва са се навързали. Размножават се и се възпроизвеждат комунистическите изроди. Па ги наричайте бсп после! Долна измет!