Иван Таков: Кирил Петков не беше най-добрият избор за управление на държавата в тежките кризи

Имаме доста забележки по участието на БСП в коалицията, но да не пропускаме, че партията изпълни не малка част от поетите ангажименти, най-вече в социалната сфера, каза лидерът на столичните социалисти

OFFNews 09 юли 2022 в 13:12 956 0

Иван Таков

Снимка БСП-София

Иван Таков

Кирил Петков не беше най-добрият избор за управление на държавата в натрупалите се тежки кризи. Това каза председателят на БСП - София Иван Таков по време на участието си в предаването "Беновска пита".

Според него, лидерите на "Продължаваме промяната" нямат необходимия опит да се справят в толкова тежката ситуация, в която се намира България - натрупалите се по едно и също време пандемия, тежка икономическа и политическа криза, конфликт в Украйна.

"Кирил Петков и Асен Василев не бяха и не са подходящите политици, които да преведат държавата през тези кризи. Всички видяхме и се убедихме в това от действията им, особено в последните няколко месеца, коментира Иван Таков. - Самият кандидат за премиер Асен Василев заговори за избори през октомври, затова вече имам сериозни съмнения, че може да избегнем предсрочния вот в началото на есента".

Иван Таков коментира и участието на БСП в управлението на държавата през последните 6 месеца. "По същество тази четворна коалиция беше доста сложна, тъй като участващите в нея партии, чисто идеологически, бяха прекалено различни, коментира той. - Много от членовете на Градския съвет, а и аз самият, имахме забележки по участието на БСП в тази коалиция. Въпреки критиките, които имаме, не може да не отбележим, че партията изпълни не малка част от поетите пред избирателите ангажименти и то най-вече в социалната сфера".

Лидерът на столичните социалисти отбеляза, че БСП е многопластова партия, в която винаги е имало различни идейни течения. И този факт обяснява сблъсъците на мнения и позиции вътре в нея, които изглеждат смущаващо за хората извън партията. "Още от времето на Лилов и Луканов помним идейните спорове. Това не е нещо ненормално за БСП. Точно обратното. Те са част от диалога вътре в самата партия. БСП не трябва да отстъпва от идеите и от принципите си, независимо какво се случва. Защото това е фундаментът на нашата партия, коментира Иван Таков. - Колкото до мен - БСП е моята партия и този факт няма да се промени, независимо какво се случва. В живота и в политиката съм моногамен. Както моята съпруга е единствена в сърцето ми, така и БСП е единствената партията за мен".

Според Иван Таков, за БСП в София основната цел на предстоящите местни избори ще бъде участие в управлението.

"Ние от 32 години сме в опозиция в столицата, каза той. - Всичките добри идеи и политики, които предлагаме, не могат да намерят реализация, поради нехайство и липса на чуваемост от страна на управляващите. Затова в последните два месеца, през които обикалям районите и се срещам с нашите членове и симпатизанти, непрекъснато ги убеждавам колко важно е да положим усилия, за да бъдем част от управлението на София след изборите през есента на 2023 година. Разбира се, на този етап БСП няма как сама да спечели изборите в София, което поставя пред нас въпроса за предизборна или следизборна коалиция. Трябва да положим сериозни усилия, за да имаме повече районни кметове. Това ще бъдат нашите представители, които ще са най-близо до хората и техните проблеми по места. А тепърва ни предстои да започнем дискусията и за бъдещия наш кандидат за кмет на Столична община".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови