Иван Таков: Каквото и да правят, няма как да премахнат Русия от българската история

OFFNews 03 март 2024 в 14:45 2524 13

Иван Таков

Снимка БСП-София

Иван Таков

Каквото и да правят инструментите на политическата конюнктура у нас днес, няма как да премахнат Русия от българската история, каза председателят на БСП - София Иван Таков по повод националния празник 3 март, цитиран от пресцентъра на софийската партийна организация на левицата.

Представители на ръководството на БСП - София, районни председатели, членове и симпатизанти се включиха в шествието по повод 146 години от Освобождението на България, организирано от Българския антифашистки съюз и Координационен съвет "България-Русия". Те поднесоха венци и цветя на Паметника на българския опълченец и на паметника на Цар Освободител.

"Трети март 1878 г. - възкресението на един народ. Българският народ, който 500 години се бори за своята политическа и духовна свобода. Народ, пазил и съхранявал християнската вяра и национално самосъзнание. Народ, поддържал огнищата на духа с кръвта и саможертвата на чедата си, каза Иван Таков в обръщението си за Трети март. - Народ, вече свободен, благодарение на руския цар-освободител Александър II, на хилядите български опълченци, на руските, украински, белоруски, румънски, фински и други чуждестранни воини, пожертвали живота си за Освобождението на България".

Иван Таков отбеляза, че саможертвата на опълченците на Шипка изглежда непостижима днес. "Идеализмът им изглежда непонятен, добави той. - Вярата им в идеала, обичта към родината, желанието за свобода не са просто пример, те са стълбове, които ни държат изправени и трасират пътя ни напред в бъдещето. Не само на нас, но и на поколенията, които идват след нас. Ние сме призвани да предаваме историята такава, каквато е - от урва на урва и от век на век. А историческите факти са безспорни и известни - България е свободна държава, благодарение на народа ни, запазил духа и вярата си през вековете на робство, на смелостта на възрожденците и опълченците, но и на Русия. Честит празник, българи! Дълбок поклон пред саможертвата на героите, за да я има България днес".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

13

Voland21

04.03 2024 в 10:13

Не дай Боже руснаците да победят в Украйна- украинците ще трябва да честват стотиците хиляди загинали руснаци и Освобождението, което Русия им е донесла.
У нас, в Грузия и другаде вече е така.

900

12

stix

03.03 2024 в 22:39

Глупак!Никой не иска да премахва Русия,бе!Баща му на това теле поне не се захвана с политика.А дядо му си оспорваха първенство за най-тъп комунист с Добри Терепешев.

900

11

Rex

03.03 2024 в 18:30

Ето ги истинските подвизи на дядото на тоя комуноид. Гнус ! https://faktor.bg/bg/articles/petak-13/otets-konstantin-ot-toros-svyat-machenik-na-komunisticheskoto-bezbozhie-3731


345

10

Джендо Джедев

03.03 2024 в 17:16

По премахването на неща от историята специалист е твоята партия, пич! Ние нищо не искаме да премахнем, колегата Mateevk го е написал много точно по-долу.

-685

9

Козин Човков

03.03 2024 в 16:19

Върви си в любимата ти Раzzия, комунистически пдрс!

3714

8

GB

03.03 2024 в 16:11

"... каза Иван Таков в обръщението си за Трети март. - Народ, вече свободен, благодарение на руския цар..."

_____________________________________

И този първо сочи русия пред България!

И лъже!

България НЕ става свободна тогава.
Васали ставаме. Васално княжество, подчинено на руската империя!
Със съответните плащания, данък (= трибут) като васално княжество.
А НЕ като свободна България!

А руската империя определя политиката на България - както те ни наричат на 3.03.1878 - Задунайския губерния!
Една от многото губернии на руската империя!

9347

7

Анализи

03.03 2024 в 16:05

Какъв е този, че да се интересуваме от мнението. Нито е известен учен, никому не известен освен, че е роднина на комунистическия функционер Пеко Таков, който също е едно нищо.

400

6

демотиватор

03.03 2024 в 15:09

По "байтошово време" навсякъде (армията, държ.служби, ВУЗ-ове и т.н.) слагаха портрета на самия Бай Тошо, а от двете му страни в редица малко по-малки портрети на най-близките му съучастници.
Викахме им "Али Баба и 40-те разбойника". Пеко Таков, деда му на тогова, и той беше от тех.

2099

5

Mateevk

03.03 2024 в 14:57

Никой не иска да премахва Русия от българската история! Стига с тези зловредни внушения! Искаме нещата да си дойдат по местата. Искаме отношенията ни с Русия да не са базирани на ирационални емоции, подхранвани от исторически лъжи и фалшификации, а на интереси, които в о ределени периоди могат да се близки, почти съвпадащи, а в други точно обратното. Отношенията между две държави и народи не могат да бъдат интимни - те са междудържавни и международни! Сегашният период е такъв за съжаление. Не може да се иска винаги и за всичко да одобряваме това, което върши Русия. Това е абсурд някакъв! Не може да има такъв тип отношения! Така, както сега на някои от нас не им харесва Тръмп или Байдън и политиката им спрямо Украйна примерно, същото право имаме да харесваме или не едно или друго руско ръководство. Сегашното не можем да харесваме, а трябва да го клеймим! Нека руснаците се замислят щом и такива като нас вече не ги харесват дали пък те случайно не грешат.

1000

4

Борис Б

03.03 2024 в 14:54

Какво чело, каква брада - същински Ботев
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки