Иван Таков: Днес бият, утре може и да убият някого заради възгледите му, дотам ли ще стигнем?

OFFNews 10 септември 2022 в 19:12 4660 3

Иван Таков

Снимка БСП - пресцентър

Иван Таков

Днес бият, утре може и да убият някого заради възгледите му, дотам ли ще стигнем? Този въпрос зададе председателят на БСП - София Иван Таков по повод побоя над Никола Попстоев. Младият социалист, бъдещ лекар, а в момента кандидат за народен представител от листата на 23-ти МИР в столицата беше нападнат и бит в късните часове на 9 септември. Инцидентът се е случил в столичния квартал "Лозенец".

"Всеки има правото и свободата да избира и отстоява възгледите си - леви, десни, центристки, либерални, консервативни... всякакви, коментира Иван Таков. - Политическите възгледи, идеите, които човек изповядва, не са повод да бъде използвано насилие срещу него. Тези времена отдавна са отминали. Или поне така се надявах до днес".

Според Таков инцидентът от снощи с Никола Попстоев е откровена провокация.

"В последните няколко години съвсем ясно и отчетливо се вижда във все по-силно разделеното ни общество градация на напрежението. Провокациите стават все по-остри, коментира председателят на БСП - София. - Ние няма да се поддадем, няма да отговорим на насилието с насилие. До къде ще стигнем така - днес бият, утре може да убият някого. За някои Девети септември е спорна дата - добре. Ние сме против Луковмарш. Но не ходим да бием никого от участващите в шествието. Нито скверним паметници. Когато човек не е съгласен с нещо, има цивилизовани начини да го изрази с аргументи. Нито Девети септември, нито което и да е историческо събитие от миналото ни може да е повод за насилие между нас в 21-ви век!".

Иван Таков добави, че пътят към по-доброто бъдеще за България и обществото ни не минава през омраза и разделение. "В словото си на Братската могила вчера говорих точно за това - за погрешната дясна политика в България и Европа, която ражда расова омраза и фашизъм, каза той. - А фашизмът и войните не са решение за света, в който живеем. Ясно заявих вчера, че не сме се събрали на Братската могила, за да говорим с омраза. Да мразиш е път без изход".

Председателят на БСП - София каза още: "В началото на Борисовата градина, не случайно наричан Парка на Свободата в миналото, ни "гледат" младите и дръзки революционери, които осъществиха идеала си. Умряха за него. Това са лицата на революцията. Мечтателите! Вгледайте се, когато минавате оттам, как ни наблюдават тези каменни лица. Те ни питат: Как е България, накъде вървите? Какво да им отговорим днес, 78 години след Девети септември!?".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

2

edin slep

11.09 2022 в 00:27

Преди две години една грозна мутра ми се кипреше с георгиевска лентичка и се хилеше нагло, когато направих гримаса на отвращение.

Такива са, радват се, че сме били окупирани от чужда страна - комунета русороби сър.

10298

1

AntiZ

10.09 2022 в 21:40

Ти ли бе, льольо, си тръгнал да ми говориш за право и свобода? Отрепко комунистическа, син на член на Политбюро на ЦК на БКП?! Колко народ затрихте и продължавате да затривате с вашата фашистка партия?! Изроди червени, напаст, проказа!