Иван Таков: Държавата да придобие Топлофикация? Само срещу ясни гаранции за софиянци

OFFNews 05 септември 2022 в 13:06 1842 0

Иван Таков

Снимка БСП-София

Иван Таков иска гаранция от държавата, че "Топлофикация" ще остане публично дружество

Искането на държавата да придобие "Топлофикация - София" има резон само при ясни и категорични гаранции за софиянци.

Това заяви председателят на БСП - София и на групата на социалистите в Столичния общински съвет Иван Таков. Той коментира темата по повод започналите разговори между Столична община и Министерство на енергетиката за това "Топлофикация" да стане държавно дружество.

Предложението е на служебния министър на енергетиката Росен Христов. Според него по този начин ще бъде спряно системното натрупване на дългове. Задълженията на "Топлофикация" основно към Български енергиен холдинг и "Булгаргаз" в момента надхвърлят 1,3 милиарда лева, а до края на годината може да бъдат натрупани още над 500 милиона, ако се запазят високите цени на газа. 

"Основната вина за сегашното състояние на дружеството носят лично кметът Фандъкова и управляващите Столична община от ГЕРБ с техните присъдружни партии през последните 15 години, коментира Иван Таков. - Това е неоспорим факт, който не трябва да пренебрегваме. Свидетели сме на цялата история на прогресивно натрупалите се задължения през годините. И всичко това заради съпротивата на управляващите от ГЕРБ "Топлофикация" да бъде модернизирана. Към това трябва да прибавим и недоброто управление на "Топлофикация" през годините, както и липсата на контрол от страна на управляващите в дружеството".

Иван Таков отбеляза също, че допълнителен фактор за изключително тежкото състояние на общинското дружество е и повишаването на цената на газа в пъти през последната година. "Комбинацията от тези два фактора към момента поставя под въпрос самото съществуване на "Топлофикация" като общинско дружество, коментира още председателят на БСП - София. - Съвсем очевидно е, че то не може да продължава да работи по този начин. Хубавото е, че най-накрая имаме изготвен и одобрен от СОС план за модернизация на дружеството. Нашите опасения обаче са, че Столична община няма ресурса и времето, за да я извърши сама".

Според Иван Таков обаче решението "Топлофикация" да стане държавна би било разумно единствено и само при положение, че държавата неотменно гарантира парното и топлата вода на столичани на поносима цена. "Необходими са ясни и категорични гаранции, че няма да има прекъсване на топлоподаването и всичките над 450 000 абоната на "Топлофикация" в София няма да бъдат поставени в риск да останат на студено, заяви Иван Таков. - Има и още едно много важно условие. Потенциален външен инвеститор да не си позволява да избива инвестицията си през увеличение на сметките за парно и топла вода на столичани. Третото ни условие е да получим неотменима гаранция от държавата, че "Топлофикация" ще остане публично дружество. Тоест, ще бъде държавно, а няма да бъде приватизирано, продадено или концесионирано!". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови