Иван Таков: 96% от парите за чистене на сняг в София са похарчени

OFFNews 08 декември 2021 в 12:31 1378 0

96% от парите за чистене на сняг в София са похарчени. От планираните 26,3 милиона лева за цялата година до 30 септември са изразходвани 25,1 милиона. Това каза заместник-председателят на групата на „БСП за България“ и на Комисията по финанси и бюджет на СОС Иван Таков. 

Той изтъкна, че няма яснота за какво се разходват парите от такса „Битови отпадъци“, събрани от софиянци.

„Само за 2019 г. те са с 40,6 милиона лева повече от изхарчените по План-сметката за чистотата на града. Столична община получава от такса смет много по-високи приходи отколкото разходва за чистене и сметосъбиране“, обясни Таков и допълни, че за 2020 г. приходите от същата такса са 224.4 млн. лева, но общинската администрация вече близо година не е представила размера на реалните разходи за почистване на столицата. Били са заложени 217 млн.лева, но не се знае колко от тях са изразходвани за тези дейности.

По думите му през тази година разликата е още по-голяма - предвидени са 220 млн.лева, а за първите девет месеца са фактурирани 158 млн. лева.

"Явно няма да се изпълнят предвидените разходи. А общината очаква да получи от такса смет 230 млн. лева от софиянци“, заяви социалистът.

Според него и тази година отново ще останат около 30 млн. лева от таксата, които няма да бъдат изразходвани по предназначение. Ето защо той иска ресорните заместник-кметове Десислава Билева и Дончо Барбалов да отговорят колко е разходът за 2020 г.

„Има възможност да се намали такса смет, защото парите от нея могат да се използват само за дейности по чистотата“, счита Таков и е убеден, че е справедливо парите да се върнат обратно на софиянци.

„През последните години ние предлагаме намаляването й с 10 на сто. След като направим разчетите си, ще преценим дали да го предложим и за следващата година“, заяви заместник-председателят на групата на БСП в СОС.

Той припомни, че Столична община никога не изпълнява План-сметката, включително и тази година.

„Една от сферите, в които заложените пари не се използват, е за проектиране, изграждане, поддържане, експлоатация и закриване на депа за отпадъци. Изпълнението там е по-малко от 60 на сто“, каза Таков. Той даде пример, че за изграждане на трета и четвърта клетка на депо „Садината" почти нищо не се прави, както и за рекултивацията на депото "Долни Богров". Неизпълнение има и при почистването на улиците.

„Единственото, което със сигурност се изпълнява, е изплащането на парите към сметопочистващите фирми. И това не е случайно“, категоричен е Иван Таков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови