Иван Костов: КС не разчисти пътя за отстраняване на Гешев

Бившият премиер похвали стила на правителството, но оцени като грешка списъка с корумпираните в България

OFFNews 11 февруари 2022 в 19:25 6533 3

Бившият премиер Иван Костов е убеден, че Конституционният съд не е разчистил пътя за отстраняването на Иван Гешев като главен прокурор, защото този Висш съдебен съвет ще направи едно от двете неща - или ще се опита да затъне в процедурни хватки, спорове и отлагания, или ще откаже да разгледа по същество предложението на правосъдния министър Надежда Йорданова.

"Всяко решение на КС, което засяга прерогативи на друга власт, извършва много дълбока промяна на политическия или законодателния замисъл. Примерно, премахвайки членове от закон, който законодателят или изпълнителната власт е приела. По този начин силно се намесва в обществените отношения. Така той се намеси и в спора между изпълнителната власт в лицето на министъра на правосъдието - тогава Янаки Стоилов, и ВСС. Но се намеси така, че показа, че ВСС е много зловреден орган. Имам още един мотив - с пълно единодушие КС казва, че министърът има право да внася такива предложения. Ако имаше поне един член на КС, който да беше против или да тълкуваше по друг начин Конституцията, тогава имаше алиби за мнозинството от ВСС. Но тази вратичка е затворена. Цялото това мнозинство в съдебния съвет или фундаментално не познава закона на страната, или са зловредни и са част от някаква организирана група, която защитава определено статукво. Залагам по-скоро на второто, не мога да допусна до такава степен да не познават Конституцията, макар да не го изключвам съвсем", обясни Костов в интервю пред "Дарик" радио.

Според него за никаква война между институциите не става дума, а за нарушаване на конституцията. Полезният ход на правителството е Надежда Йорданова да внесе искането за отстраняването на Гешев, въпреки че е обречен на неуспех, щом е в ръцете на този ВСС, и изглежда по-благоразумно то да бъде внесено при следващ негов състав. Но успехът на една такава операция е да разобличи сегашния съдебен съвет. 

"Кой ще ги гледа сериозно тези хора (от ВСС - бел. ред.). Това не е каквото и да е, обикновена човешка заблуда. Ти си институция от най-висок ранг. Следващият ВСС трябва да разгледа поведението на тези хора като навредили тежко на авторитета на съдебната власт. Те имат ли право да са магистрати?", бе категоричен Иван Костов.

Той обясни, че има път за провеждането на съдебната реформа, въпросът е дали управляващите ще имат куража да го извървят. 

Според Костов Надежда Йорданова е много консистентен и смислен човек, с бърза реакция, притежава смелост, решителност и рефлекс. 

Проверките между Гешев и КПКОНПИ

Смешни в очите на хората са взаимните проверки на Иван Гешев и Антикорупционната комисия, която до 1 март ще бъде ръководена от Сотир Цацаров.

"Ако знаят колко са нелепи, ако могат да се погледнат за миг отстрани. Да разберат колко далеч са от реалния свят. Как им се е привидяло нещо, ама светът е друг и се променя. Цялата човешка природа на нормалните хора е да се адаптират към променените условия. Тези хора не могат да се адаптират", коментира бившият премиер.

Правителството на Кирил Петков

Той е с положително впечатление от първоначалната работа на правителството на Кирил Петков, от новия стил в политическия живот, зададен от коалицията, сформирала правителство с мандата на "Продължаваме промяната".

"Полека-лека като че ли нещо се променя. Виждам положителна промяна, говоренето на тези хора е друго в сравнение с това, на което бяхме свикнали 12 г. Не е езикът на улицата, не е мутренският жаргон, не е бабаитско поведение. Може да правят грешки в очите на техни критици, но езикът, думите, поведението, смисълът е друг. Може някой да не е съгласен с Петков, но той непрекъснато застава и говори със съдържателни слова, не ни праща в уличен сленг да се чудим какво да мислим. Думите му са ясни, прости", каза Костов.

Но критикува Кирил Петков заради непрекъснатото му акцентиране върху атаките, които показват, че е на прав път. Според Костов това не е точно така.

"Когато го атакува неговата опозиция, тогава е на прав път, но ако го атакуват негови съмишленици - хора, които милеят и са гласували за него, е съвсем друго. Трябва да може да направи тази разлика. Не всяка атака е доказателство, че си на прав път", каза Костов.

Грешка е и това, че премиерът и шефката на кабинета му Лена Бориславова са направили списъци с хора, които са в основата на корупцията в страната. През тази седмица Петков предостави списъка на прокуратурата, а днес информира, че в него е и главният прокурор Иван Гешев, без да го споменава поименно.

"Трябва да се мисли един-два хода напред. Добре, казваш тези неща и какво ще се случи? Много лесно беше да се предвиди какъв ще е отговорът на прокуратурата. Така колелото отново се затвори в изпълнителната власт, сега вече с активна позиция на прокуратурата. Какво ще стане в следващия ход - МВР сега трябва да отговори има ли данни и защо ги е крило. Ако има данни, защо не е работило по тях, защо е оставило да изстинат следите, ако е така. Всички минуси отиват в изпълнителната власт отново. Всички ще повтарят това, забравяйки нещо много важно - прокуратурата има разследващи функции по Конституция, тя е разследващ орган, управлява разследването, следователите. Вината пак е в прокуратурата, но това ще е в очите на малцина просветени, които познават Конституцията", обясни Иван Костов.

Цените на тока и газа

Внесена отвън инфлация и причинен от руската политика скок на енергийните цени в цяла Европа е причината за непосилните цени на газа и тока, смята Костов.

"Путин е този, който вдигна цените на електроенергията, ограничавайки продажбите на газ в сегмента ден напред на борсите, отказвайки да продава газ извън дългосрочните договори, прибирайки част от газа, увеличавайки цените на суровия петрол, изостряйки кризата с Украйна. Това е работа на Кремъл. Закъсняло сурвакане на Путин", каза Костов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8053

3

DARTH VADER

12.02 2022 в 02:17

ЩОМ КОСТОВ ХВАЛИ НЕЩО,ТОВА Е АКТИВНО МЕРОПРИЯТИЕ...ТОЗИ Е В ОСНОВАТА НА ЦЯЛАТА БОЗА ЗА ВСИЧКО
ТОЗИ ЧОВЕК(И КЛИКАТА МУ) ПОГУБИХА МНОГО ХОРА...
 
X

Да помогнем на украинските деца!