Иван Костов: Кризата в институциите не може да изведе хората на улицата

OFFNews 10 февруари 2020 в 13:40 7746 2

"Ако президентът мисли, че ако налее гориво в институционалната криза, ще изведе хората на улицата, много се е объркал", заяви бившият премиер Иван Костов пред БНР. Според него "хората излизаха на улицата, водени от мощни икономически проблеми, бяха уязвени по някакъв начин". А институционалната криза само пречи на самите институции да работят".

Костов смята, че президентът Румен Радев и неговите съветници не отчитат факта, че кризата в институциите не влияе директно върху живота на хората, както например безработицата, реалният ръст на икономиката и т.н.

Според бившия премиер има ниска институционална култура и изострящи се конфронтации помежду им, от което никой не печели.

Активността на главния прокурор Иван Гешев е притеснителна, защото има опасност да се нарушат още повече човешки права и свободи, което да доведе до нови осъдителни присъди срещу България, което "ще легне на плещите на българските данъкоплатци", каза Костов.

По отношение на сблъсъка между главния прокурор и президента и разпространените от прокуратурата записи, в които се твърди, че единият от гласовете е на държавния глава, Иван Костов изрази учудване, че Румен Радев не е защитил ген. Цанко Стойков, който е началник на ВВС, и е другият глас от СРС-тата: "Излезе, че президентът не е на висотата на очакванията".

Според бившия премиер гражданите на България сега се чувстват още по-незащитени, защото Радев не реагира на действията на прокуратурата, които според Костов, са нарушили човешките му права: "Хората си казват, че щом срещу него може това да се направи, значи може да се направи на всеки". На скандала президентът е отговорил със снемане на доверието от правителството и това е "блъснало" дебата в друга посока - въпросите вече са какво ще прави Радев, ако създаде партия, тя ще навреди ли на БСП и т.н.

Това, че съдия от спецсъда е посочен от държавния секретар на САЩ като корумпиран и е получил забрана да посещава САЩ според Костов е сигнал за "гнили ябълки" в тази система.

Българското общество не е привърженик на реформите и ги посрещна на нож още в самото начало, коментира Костов и изрази съжаление, че много малко е направено тези убеждения на хората да бъдат променени.

По повод казаното от проф. Стив Ханке Иван Костов отбеляза, че професорът не е баща на валутния борд в България. "Този, който го наложи у нас, е Майкъл Деплер - той отговаряше за България от МВФ. Той дойде с крайно радикална, архаична представа за валутен борд в България. Искаха да закрият БНБ и тук срещнаха съпротива на Светослав Гаврийски, Красимир Ангарски, на мен и не позволихме това нещо да се случи".

По думите на Костов никой не може да пребори страховете на хората от влизането в еврозоната, ако не работи върху нагласите и убежденията им. "Трябва да се обяснява и трябва хората да се готвят", категоричен бе бившият премиер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3910

2

Georgi Gracata

10.02 2020 в 18:19

Браво Иване ти как хубаво ни обясни приватизацията,че и днес те споменаваме с добро!

3811

1

Toni2019

10.02 2020 в 16:12

Ден пореден. И излезли робите на улицата и започнали да скандират безславно глупостите си от типа на свинската палата и оставка. Медиите, които всички те следели за рейтинг ежедневно не ги отразили, но за сметка на това имало и контра протест, който първи се бил регистрирал (понеже вече се протестира след предварителна заявка според заръките на господаря.) Този контра протест бил със 100 човека, предимно събрани от медия на уж опозицията ДПС и той бил представен като развностоен на другия. Силите отново били изравнени, а робите се прибрали по колибите за да се наспят, че трябвало пак да работят на сутринта. Другите получили по 100 лева и се почерпили.