Иван Иванов, който не става за зам.-министър на МВР заради миналото си, става министър на земеделието

Юлиана Ончева 11 декември 2021 в 08:40 12624 2

Иван Валентинов Иванов, номиниран от БСП за министър на земеделието, е на 46 години, по образование е юрист. Депутат е в 42-то, 43-то, 44-то, 45-то, 46-то и 47-то Народно събрание. 

Той е син на ст.-лейтенант Валентин Иванов от бившата Държавна сигурност, който е вербувал за агент Бейзат Яхя - едно от най-знаковите политически лица в региона, бивш председател на ДПС Венец, изключен от движението през 2019 г. Синът на Яхя - Илтер Бейзатов Садъков, сега е депутат от ГЕРБ, избран от Шумен. 

Около Иван Иванов избухна скандал през 2013 г., когато премиерът Пламен Орешарски го уволни като заместник-министър на вътрешните работи няколко часа, след като подписа заповедта му за назначаване на поста. Оставката му поиска вътрешният министър Цветлин Йовчев с аргумента, че оповестени от медиите данни за зам.-министър Иван Иванов не позволяват оставането му на работа в МВР.

Става въпрос за публикация в "Капитал" на база данни от информационната система ДАКСИ, която разкрива, че от 1995 г. Иванов е управител на клона на групировката СИК в Шумен. Баща му Валентин Иванов, по прякор Шошо, също бил свързан със силовата групировка. Той е бил задържан през 2000 г. за рекет и отвличане, писа тогава capital.bg.

"Затова незабавно поисках оставката му от поста. Неговата кандидатура не е мое предложение, приех политическо назначение, предложено на министър-председателя от парламентарната сила, която е излъчила Иванов като депутат в 42-то Народно събрание. Аз самият се запознах с него едва днес", уточни вътрешният министър Цветлин Йовчев. 

Конституционният съд разглежда казуса с Иван Иванов за потенциалната му несъвместимост като народен представител и се произнася в негова полза, а адвокат му е Петър Илиев - номинацията на "Има такъв народ" в първото им правителство за правосъден, а във второто - за вътрешен министър, който напусна преподавателското си място в Софийския университет след скандал за плагиатство.  

В петък БСП разпространи писмо до медиите, в което се казва, че "за да се издържа като студент, Иванов е продавал застраховки, но това по никакъв начин не го свързва с управление във фирма "Секюрити Иншурънс Къмпани" или връзки с организирана престъпност".

Иван Иванов е завършил специалност „История“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и "Право" във Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“. Доктор на историческите науки е от Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“. 

Бил е два мандата общински съветник от БСП в Шумен, преди да стане депутат. Говори английски, немски и руски езици. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

1

pisnamiotmutri

11.12 2021 в 10:06

ДПС пак е на власт. Над 20 години без прекъсване :( ама като клетите хорица си гласуват за бсп какво да правиш
 
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл