Ивайло Мирчев: Интересът ''Газпром'' да се върне в България прозира още от първите дни на правителството

OFFNews Последна промяна на 04 август 2022 в 15:18 6646 23

Ивайло Мирчев в Народното събрание

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Ивайло Мирчев в Народното събрание

Още в първите дни на служебното правителство са налице множество спекулации за ситуацията с газа, през които прозира нечий интерес да върне Газпром в България и да постави страната ни отново в енергийна зависимост от Путин.

Това написа във Фейсбук депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев по повод решението на правителството да обяви търг за краткосрочни доставки на втечнен газ. Той предлага и шест варианта за решение на трудната ситуация в енергетиката. Публикуваме целия текст на Мирчев без редакторска намеса:

"20 факта за проблема с природния газ:

1. Връщането на руския газ може да блокира възможностите за алтернативни доставки и да остави страната в пълна зависимост от Москва.
2. Количества за септември и октомври са осигурени от предходното управление.
3. Предложението за 7 танкера е ангажираща оферта, т.е. ние решаваме дали да ги вземем, но количествата си ги имаме и са налични.
4. Има рамков договор с доставчика на втечнен газ Cheniere Energy, а не просто оферта.
5. За първите 3 танкера има ангажимент, за останалите 4 танкера има ясен механизъм за придобиване.
6. Слотът за първия танкер е осигурен, останалите са въпрос на договорка.
7. Саботирането на гръцката връзка за получаване на акт 16 може да се окаже инструментът, с който да останем в руска зависимост, тъй като няма да могат да влизат в България нужните количества газ.
8. България използва сравнително малко природен газ и затова той не е от критична важност за икономиката - 30% от общото потребление се пада само на "Топлофикация София"
9. Ако на някой не му харесва цената на Булгаргаз - пазарът е отворен и може да си купи газ от произволен доставчик.
10. Четири месеца вече сме без Газпром. Газът не е спирал за нито един бизнес или домакинство.
11. Руският газ е по-скъп, а доставките му са несигурни, защото Путин спира кранчето, когато реши.
12. Хранилището в Чирен се пълни по график и в момента е над нивото, което е имало в предишни години по същото време - близо 50%.
13. Към момента не са договорени около 30% от нужните количества за България до края на зимния период. Но това е възможно да се направи, стига служебното правителство да има желание да го стори.
14. Германия, Франция и Италия приеха условията на Путин, което обаче не им гарантира регулярни доставки, изгодни цени и ги принуди да търсят алтернативни краткосрочни договори.
15. От 1 юли 2022 г. у нас да влизат пълните количества газ от находището "Шах Дениз ІІ". Второто полугодие България ще получи 430 млн. куб. м, а за първите 6 м. доставените количества са били 160 млн. куб. м. Общо доставените количества за 2022 г. ще са малко над 50% от договорените 1 млрд. куб. м годишно. В момента количествата газ по азерския договор се получават през Гърция - Сидерокастро- Кулата.
16. След пускането в експлоатация на интерконектора Гърция- България цялото количество азерски газ ще се доставя по новото трасе и по цени свързани с нефтените деривати при референтна цена миланската борса, която е от порядъка на около € 35/MWh) - това е 5 пъти под цената на руския газ. Преди това обаче само 1/3 от количествата са на ниска цена. Останалите 2/3 са на спот цена от същата борса с отстъпка от € 20 /MWh. Причината за тази разлика в цените е подписаният анекс от страна на Николай Павлов (бившият шеф на Булгаргаз), не без знанието на тогавашния премиер Борисов.
17. Булгаргаз не купува от посредници, а от търговци в региона, които предлагат за съжаление малки количества.
18. Бизнесът може и да не купува от Булгаргаз, а от търговците на газ на свободния пазар. Топлофикациите и газоразпределителните дружества не са длъжни да купуват от Булгаргаз.
19. В условията на война и санкции за Русия сключването на нов дългосрочен договор от служебното правителство (което дори теоретично е трудно реализуемо) ще изглежда нелепо и срещу европейската политика на санкции.
20. С първите си действия служебният кабинет прави притеснителна стъпка в посока връщане на Газпром.

Решенията. Какво трябва да се направи в 6 стъпки:

1. Правителството трябва да продължи преговорите с Гърция за споразумение за алокиране на гарантиран капацитет за България на Ревитуса.
2. Трябва да бъде продължен диалогът с Турция и Боташ с посредничеството на ЕК за подписване на междусистемно споразумение с Булгартрансгаз, така че да се използват турските терминали.
3. Рамковото споразумение с Cheniere трябва да се подобри като цена.
4. Трябва да има компенсации за природен газ за бизнеса и домакинствата.
5. За бизнеса трябва да се подготви механизъм за търгове за третиране резерв, така че той да е стимулиран да намали потреблението на газ срещу компенсации на търгова основа. Плащанията да са обвързани с инвестиции в подобряване на енергийната ефективност.
6. Трябва да се въведат помощи за енергийна бедност, с които домакинства на газ да могат да закупят високоефективни електроуреди, с което допълнително да се окаже натиск върху потреблението."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-2485

23

евроатлантик

06.08 2022 в 00:22

Така де, той батьката от Минск се избъзика със Склеро от Вашингтон, дето се движи със записки от рода на: "Влизате и поздравявате, сядате на СВОЕТО МЯСТО, говорите не повече от две минути, поздравявате и излизате ПРЕЗ ВРАТАТА!". Че току-виж, излязъл през джама... Листчето беше показано от американвските телевизии, защото Склеро го държеше на обратно. Не е фейк на РИА "Новости"...

-1512

22

Johnny B Goode

05.08 2022 в 17:20

Ама ти и американски медии ли четеш? Грешка, грешка. Там лъжат само.
Колкото до Лукашенко, не ме разсмивай моля те. Дай нещо по сериозно от този клоун, Кимчето например.

-2485

21

евроатлантик

05.08 2022 в 17:00

Ама май не беше така, както го казваш. Така поне пишеше в американските медии. Имаше и починали дечица, а дедо в Белия дом все беше напълнил памперса! Даже Лукашенко му предложи помощ...

-1512

20

Johnny B Goode

05.08 2022 в 14:51

Няма проблеми с млекцето, спи спокойно. Фабриката дето я затвориха заради 4 непотвърдени случая на бактериални инфекции я отвориха.
Ама ти не се притеснявай, в любимата ти Раша това не може да се случи. Там и половината мужици да измрат натровени, Вовата няма да се притесни особено.

-2485

19

евроатлантик

05.08 2022 в 11:25

А-а-а, за жълтите павета хич не се кахъри! Данчето в момента ги пренарежда, та на "жълтопавентиците" да им е равно при бъдещите протести срещу Радев и служебното МУ правителство.
Ерго, да се върна на краварските въпроси. Като ти е толкова модерна фермата, какво става с адаптираното млекце за краварските чавета или още има въздушни мостове във всички посоки на света, та белким ви доставят отнякъде?

-1512

18

Johnny B Goode

05.08 2022 в 01:15

Не се кахъри за моите говеда, имам си робот да ги дои и пои.

Като се разхождаш вечер по Царя в центъра на цивилизацията Софето, внимавай, че плочките много хлопат и доста ги няма. Калдъръма на моите крави по го бива.

-2485

17

евроатлантик

04.08 2022 в 23:49

Слава Богу, че в София е останал един селяндур по-малко! Изкара ли вече говедата, че при тебе сега времето е към икиндия и скоро ще трябва да ги доиш и да ги поиш?

-1512

16

Johnny B Goode

04.08 2022 в 21:01

Еврото, не съм с Софето ти бе, в Тексас съм.
В Софето няма говедари, само говеда като тебе.

4643

15

Анализи

04.08 2022 в 20:24

Някои от тук пишещите страдат от особен мазохизъм. Непременно искат Газпром да ги граби. Обикновената логика сочи, че е много по-хубаво да имаш диверсификация на доставките на газ. Това, което направи Петков. Още повече, че Русия използва газта за политически цели, което е недопустимо. Така, че каквито и глупости и недомислици да ръсите, няма значение. Хората ви презират.

-2485

14

евроатлантик

04.08 2022 в 20:10

Говедарче, оправи си "диальекта" преди да се опитваш да комуникираш с мен. Писнало ми от "мякащи" и "вякащи" в София - т.нар. "софиянци в повече"...