Ивайло Мирчев: Ако предложенията на БСП за бюджета бъдат приети, ще го закъсаме като през 1996-а

OFFNews 23 декември 2022 в 11:54 2470 2

Ивайло Мирчев

Снимка БГНЕС/архив

Ивайло Мирчев от ДБ

При рязко увеличение на минималната работна заплата и различните бюджетни разходи, резултатът би бил същият като през 1996 г. Ако бюджетният дефицит достигне размер, невиждан от тогавашния фалит до днес, България ще трябва да изтегли огромни заеми, чиито лихви биха били милиарди левове годишно.

Това заяви Ивайло Мирчев от “Демократична България” по Нова тв. Той подчерта, че обединението настоява за максимална прецизност при гласуване на изключително високи разходи в НС.

“Слушах Ваш гост от БСП (Румен Гечев - бел. ред.). Помня го от 1996-а, когато по същия начин и със същия апломб обясняваше, че трябва да увеличаваме разходите. Хората понякога трудно си го представят, но без да плаша никого, тези времена могат да се върнат и трябва да се замислим, че децата и внуците ни ще плащат дългове от десетки, дори стотици милиарди”, предупреди Мирчев.

Народният представител подчерта, че няма европейска държава с бюджетен дефицит от 9-10%, какъвто ще бъде бюджет 2023 с предложената от БСП разходна част. Подобни параметри биха запратили България в дългова спирала, при която правителството не може да спре да тегли заеми, защото няма да има пари за пенсии и за различните бюджетни разходи.

“Ако през следващата година вече имаме 8-9% бюджетен дефицит, не можем за по-следващата изведнъж да кажем, че ще правим балансиран бюджет. Икономически това просто не става”, заяви Мирчев. А разумният подход е дефицитът да се поддържа в рамките на 3%, при което също има милиардни дългове.

Депутатът подчерта, че ДБ подкрепя увеличението на минималната работна заплата, но то трябва да е функция на постигнатата конкурентоспособност.

“Минималната работна заплата се вдига тогава, когато положеният труд е по-ефективен. Ние можем днес в парламента да решим например минималната заплата да стане 3000 лева. Но ако го направим, резултатът ще е същият като през 1996-а”, предупреди Мирчев.

Мирчев отхвърли внушенията за съществуваща коалиция “Левче” по отношение на “Лукойл Нефтохим” заради подкрепата от “Демократична България” на законопроекта на ГЕРБ, обявил си за цел свалянето на цените на горивата с 1 лв. И подчерта, че формацията му ще подкрепи всяко разумно и добро за страната решение, независимо от коя партия е предложено. А целта на закона на ДБ за въвеждане на възможността държавата да поеме оперативния контрол над бургаската рафинерия не цели брутална намеса в управлението ѝ, нито пък нейната национализация, а управата ѝ да разбере, че българската държава може да защити интереса на своите граждани, обясни депутатът.

Мирчев е убеден, че страната ни се нуждае от редовно правителство, защото не можем за по-малко от 2 години пет пъти да правим парламентарни избори - и това би поставило европейски рекорд. “Това е безумие, затова се концентрираме върху втория мандат и реализацията му, без да мислим за третия, който е изключително рисков”, заключи народният представител.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

2

ilian441

23.12 2022 в 13:04

Този забрави ли че беше в коалиция с тях.

12082

1

leomesi

23.12 2022 в 12:53

Тоя па, опитва се да плаши народа ли, кво...