Ивайло Калфин: Намаляването на ДДС и таванът на цените облагодетелстват богатите

OFFNews 25 април 2022 в 10:02 2994 0

По принцип всяко субсидиране - дали ще бъде намаляване на ДДС, или таван на цените, облагодетелства тези, които ползват повече, в смисъл хората с по-високи доходи, заяви бившият социален и външен министър Ивайло Калфин пред бТВ по повод предложените противоинфлационни мерки.

Той допълни, че ако те имат ефект върху понижаването цените, то той ще е краткосрочен и няма да се отрази върху покупателната способност на хората. Калфин смята, че това не е най-добрият подход за справяне с инфлацията и увеличаващите се цени на стоките и услугите.

Бившият социален министър даде и пример с Ирландия, където вече е въведено диференцирано ДДС за горивата, но въпреки това ефектът върху колонките е бил за около седмица, след което цените отново са тръгнали нагоре.

За предложения от БСП таван на цените той допълни, че тази мярка отново облагодетелства богатите и няма да има траен ефект.

Ивайло Калфин смята, че инфлацията ще изяде увеличението на пенсиите и дори ще намали покупателната способност на възрастните. Той отчете и друг ефект - затрудненията, с които ще се сблъскват хората със заеми. Бившият министър причисли към тази група и държавата и заяви, че вземането на нови заеми в тази ситуация ще дойде и с увеличение на лихвите.

"След няколко месеца ще има много силна нужда от подпомагане. Не трябва да си правим илюзии, че някой може да компенсира изцяло ефектите от инфлацията. Това, което би трябвало да направи правителството, е да въведе някакъв вид справедливост, да подпомага тези, които са най-затруднени", коментира Калфин.

Бившият социален министър предложи ограничаване на цените за потребление на енергия до определено равнище, както и различен вид подпомагане за хората с ниски доходи.

Ивайло Калфин коментира и казуса с военната помощ за Украйна. По думите му планираната визита в Киев на представители на управляващата коалиция по идея на премиера Кирил Петков ще говори много зле за правителството, ако то чака да отиде в Украйна, за да разбере какво е война. Бившият външен министър отчете, че едно такова посещение е важно от гледна точка на изразяването на солидарност, но не трябва то да се използва за вътрешнополитически цели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови