Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Ива Митева: В следващия парламент ИТН ще бъде по-смирена и диалогична

Ангел Марковски 11 ноември 2021 в 09:53 2298 0

Снимка Архив

"Има такъв народ" ще бъдат по-смирени и диалогични в следващия парламента, според бившата шефка на парламента Ива Митева. „Непрекъснато призовавам за култура на диалога, защото без изграждането на тези мостове няма как да вървим напред. Парламентът при всички случаи ще бъде фрагментиран. Може би дори и по-фрагментиран от предишния. Затова и всеки глас е ценен“, каза Митева пред бТВ.

„Партиите, с които имаме желание да работим и да се коалираме, са „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „БСП за България“, както  „Изправи се БГ! Ние идваме!“, ако минат 4-процентната бариера“, допълни тя. Според нея този път партиите не трябва да допускат да не се състави кабинет и да се отиде на следващи избори.

На въпрос от водещите, защо Слави Трифонов не се появява публични Митева каза, че "лидерът на ИТН показа едно по-различно поведение, той многократно заявяваше, че носи отговорност и знае какво прави. Той не е в листите, за да бъдат там експертите". 

Социолозите отреждат четвърто място за "Има такъв народ" (ИТН) в следващия парламен, но Митева заяви че не вярва на тези прогнози, защото на терен виждала друго – широка подкрепа от страна както на млади, така и на по-възрастни хора. „Имаше момент на първоначално отдръпване, но след като започнахме да обясняваме защо се стигна дотук, ми се струва, че хората ни разбраха“, смята Митева.

Ива Митева заяви, че няма притеснения относно евентуални манипулации с машинния вот на предстоящите избори. „Смятам, че ЦИК е независим орган и ще произведе едни честни и прозрачни избори. Машините показаха, че работят. Софтуерът е настроен правилно, съобразен е с Изборния кодекс и не би трябвало да има никакви манипулации“, на мнение е Митева. Тя се мотивира, че сертификатът, ключът за сигурност е в ЦИК, той е в държавата. Митева каза още, че в 47-ия парламент ИТН ще настоява за изцяло професионална ЦИК, деполитизирана и с 9-11 членове, за да се премахнат всякакви съмнения за политически намеси.

Според Ива Митева колегите от другите партии узрявали за тяхната идея за мажоритарния вот, тъй като имало много заявки за коалиции, а това било характерно за мажоритарната изборна система.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews