Ива Митева: Протестите ни се отразиха отрезвително

Зеленият сертификат изправи хората един срещу друг, смята зам.-председателят на парламента

OFFNews 23 февруари 2022 в 19:03 2489 1

Протестите ни се отразиха по-скоро отрезвително, защото днешният (на "Възраждане" - бел. ред.) е продължение на това, което и ние толкова дълго време се опитваме да кажем - че подходът спрямо всички български граждани трябва да е един и същ.

Това заяви зам.-председателят на парламента Ива Митева пред бТВ.

"Ние сме на особено мнение за зеления сертификат и то точно затова, че българските граждани отново се изправиха един срещу друг, затова, че отново всичко се направи против правилата", коментира Ива Митева.

Според нея на практика с последното решение на правителството леко се облекчава режимът, но зеленият сертификат не отпада напълно - "просто отговорността пада на персонала на съответните заведения и по преценка на работодателите може да се изисква и за външните посетители".

Ива Митева подчерта, че никъде в заповедта не се посочва дата 20 март за отпадане на сертификата за ваксинация срещу COVID-19.

"Когато въвеждаш такива мерки, трябва да помислиш от другата страна как ги компенсираш", добави тя.

По думите на зам.-шефа на парламента темата за музеите, артистите и хората на изкуството трябва да се постави вече на масата и е необходим друг подход за решаването на проблема.

"В комисията по култура видях, че бюджетът на Министерството на културата е увеличен с близо 100 млн. лв.. Дотук добре. Видяхме, че има едни 31 млн. за подпомагане на културата и изкуството в условията на пандемия. Дотук също добре. Въпросът е как ще се изхарчат тези пари. Много пъти сме говорили за едни пари, които отпусна 46-ият парламент – едни 16,7 млн. лв. за свободните артисти, за подпомагане на консумацията на електрическа енергия, които обаче не стигнаха до хората и това е притеснително. Ние от първото заседание на Комисията по култура задаваме въпроса защо така се получи", заяви Митева.

Според нея не е добре, когато комисии, нямащи нищо общо с артистите, ги оценяват.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

24.02 2022 в 00:30

Бе госпожа, ти сама по себе си си фигура. Що ти трябваше да се свързаш с клоуни от чалгата? Не ти трябва да се закачаш за теглича, а ти сама да си теглич.