ИТН след преговорите с БСП: Разговорът беше конструктивен

Още преди да е излъчен нов кабинет, обаче, Тошко Йорданов заговори за разпад. Той прогнозира, че ако отново се наруши коалиционното споразумение, е нормално отново да се стигне до същия сценарий.

Йорданка Веселинова 20 юли 2022 в 16:13 3667 4

Архив

Снимка БТА/Цветомир Петров

Преговорите за съставяне на правителство между БСП и ИТН миналата година

Разговорът беше конструктивен, нямаме различия по управленската програма, заяви председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов след продължилите повече от час преговори за съставяне на кабинет с БСП.

"Ще помислим по този въпрос" - така Йорданов отговори на питането дали ще подкрепят кандидатурата на Бойко Рашков за председател на КПКОНПИ. По думите му този разговор ще се води, след като бъдат приети процедурните правила за избор на председател на антикорупционната комисия. Ива Митева пък препотвърди, че ИТН ще работят по законопроекта за КПКОНПИ и ще внесат своите предложения между първо и второ четене. Тя добави, че нямат конкретни възражения срещу Рашков, но не е добре да се поставят имена преди да е стартирана процедурата.

Още преди да е излъчен нов кабинет, обаче, Тошко Йорданов заговори за разпад. Той прогнозира, че ако отново се наруши коалиционното споразумение, е нормално отново да се стигне до същия сценарий.

Йорданов неколкократно отклони въпрос дали ще подкрепят повторното издигане на Асен Василев за премиер. Той отказа да коментира и дали все още важи заявката, че ще подкрепят кабинет без Асен Василев и Кирил Петков в него. Йорданов обаче намекна, че ИТН ще оспори издигането на някои от лицата на ПП:

"Има имена които са приемливи, има имена, които няма да са приемливи."

Предложенията на ИТН към управленската програма са свързани с промени в Закона за радиото и телевизията, Закона за личната помощ, Закона за висшето образование, както и изработка на Закон за електронните медии. Освен това от партията на Слави Трифонов предлагат медицинска мобилна помощ.

Минути по-късно и лидерът на левицата даде брифинг. Корнелия Нинова заяви, че разговорът е бил по-дълъг заради предложенията към управленската програма.

По думите ѝ с ИТН е постигнато съгласие законът за КПКОНПИ да влезе в зала още следващата седмица. За понеделник пък е планирано обществено обсъждане на текстовете. Нинова твърди, че партията на Слави Трифонов не е поставила червена линия пред издигането на кандидатурата на Бойко Рашков за председател на антикорупционната комисия.

В заключение лидерът на БСП каза, че след днешните преговори са обнадеждени, но отчете, че могат да възникнат проблеми по време на втория кръг преговори, когато ще се обсъжда и структурата на Министерски съвет. Нинова съобщи, че утре в 14:30 ще проведат среща с "Демократична България" и отцепниците от ИТН. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

3

случайно прочетох

20.07 2022 в 17:28

А Тошко Африкански откъде знае какво е конструктивен разговор?

-490

1

EA Trash

20.07 2022 в 16:21

ИТН е на кантар да отече в канала, нов кабинет ще ги засмуче моментално и тях.

 
X

Да помогнем на украинските деца!